Реклама
Начало Новини Соя и броколи може да намалят страничните ефекти от терапия за рак...

Соя и броколи може да намалят страничните ефекти от терапия за рак на гърдата

0
Реклама

Страничните ефекти на химиотерапията може да са много неприятни – гадене, повръщане, умора. Оказва се, че соевите продукти (например соево мляко или соево сирене тофу) и кръстоцветните зеленчуци (броколи, цветно зеле, кейл) могат да намалят именно тези негативни симптоми. Това показва ново проучване, проведено от университета в Джорджтаун. То е цитирано от авторитетни научни сайтове като Science Daily.

Лекарствата, които предотвратяват рецидив на рака на гърдата, често блокират изработването или използването на естроген. Този хормон стимулира нарастването на туморите в гърдата. Имат обаче много странични ефекти – нощно изпотяване, горещи вълни и други прояви, характерни за менопаузата.

броколи цветно зеле

Реклама

Биоактивни вещества помагат

Учените анализирали данните на 365 жени. Специалистите изяснили, че тези, които употребявали много соеви продукти и броколи, цветно зеле, по-рядко страдали от симптомите на менопауза. Тези храни ги спасявали също така и от усещането за постоянна умора. Въпреки че не е категорично доказано, предположенията са свързани с наличието на типичните за тези продукти фитохимикалите или биоактивните хранителни компоненти – изофлавони и глюкозинолати.

Изофлавоните се свързват с естрогенните рецептори и имат слаб естрогенен ефект. Глюкозинолатите в кръстоцветните зеленчуци влияят върху нивата на метаболизиращите ензими. Те могат да регулират възпалението и нивата на естрогена. Вероятно по този начин облекчават симптомите, свързани с лечението.

Докато не се проведат допълнителни изследвания, не съветвам пациентите с рак на гърдата да започнат изведнъж да ядат соя или броколи, ако не са го правили преди, казва д-р Леена Хилакиви-Кларк, професор по онкология в Джорджтаун Ломбарди и съавтор на изследването.

В проучването е установен ефект и върху други симптоми – проблеми със ставите, изтъняване или загуба на коса и отслабване на паметта. Той обаче е в по-малка степен и няма особена статистическа значимост.

Реклама

Exit mobile version