Има връзка между инфекцията с гъбички и шизофренията

PRINT
шизофрения симптоми лекарства

Учените лансираха революционна теория: Има връзка между широко разпространена гъбична инфекция с кандида албиканс и сериозни психични заболявания като шизофрения и биполярно разстройство. Заключението е направено на базата на статистически анализи на психичните разстройства при пациенти с кандидоза, пише Daily Mail. Цифрите показват, че при мъжете шизофрения и биполярно разстройство се диагностицират по-често, ако те имат кандидоза. Докато при жените инфекцията се отразява по друг начин: влошава се представянето на тестове за паметта.

Шизофренията е едно от най-сложните психични заболявяния и все още не е напълно разгадано от науката. „Трудно да се каже, кое доминира за възникването на тези психични заболявания – гените или влияния на фактори на околната среда. Вероятно 50-60% са от наследствеността. Вече са идентифицирани над 100 гени, които се свързват с повишен риск за развитие на шизофрения. Много важно е обаче и влиянието на околната среда. Неслучайно тези заболявания се наричат комплексни. Имаме много гени с малък ефект, а комбинацията от рискови варианти в тях води до възникването на болестта.“ Това коментира преди време пред БоленЗдрав д-р Владимир Владимиров от Института на Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика, който от 15 г. работи в САЩ.

Важно е да се отбележи, че засега няма категорична яснота дали гъбичката кандида може да провокира развитието на психични разстройства. Възможно е връзката да е в обратна посока – не е изключено общото отслабване на имунитета при тези заболявания да е причина за инфекцията с кандида.

Така или иначе гъбичната инфекция да се лекува, подчертават експертите. За да се преборите с нея, спазвайте някои прости правила: не консумирайте захар и захарни изделия, не прекалявайте с употребата на антибиотици, спазвайте добра хигиена. Стресът също отслабва имунната система, а това е благоприятно за гъбични инфекции.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Има връзка между инфекцията с гъбички и шизофренията беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *