събота, 27 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаДжипита: На училище само с поставени задължителни ваксини

Джипита: На училище само с поставени задължителни ваксини

В имунизационния календар да се включат ваксини срещу менингит тип Б и варицела, а при постъпване в учебно заведение да се доказва, че на детето са поставени всички задължителни до момента ваксини. Това са част от предложенията на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България, описани в официален документ до Министерството на здравеопазване след Конференцията по ваксинопрофилактика. Те искат още държавата да плаща частично или напълно и за ваксините от препоръчителния календар – за сезонния грип, за ротавируси, за папилома вируси и др.

Джипитата искат още от държавните институции да въведат по-сериозен контрол и санкции върху тези, които отказват прилагането на ваксини от задължителния имунизационен календар при липса на противопоказания. Мотивът е, че по този начин те излагат на повишен риск останалата част от населението. Вместо да се водят спорове с антиваксиналните движения, трябва да се наблегне върху ползите от имунизациите. Необходима е насочена държавна политика в тази насока с ясни послания и съответното финансиране, подчертават експертите в своето становище.

Чести промени в кодовете прави проблем с отчитането на имунния статус

Децата, които трайно пребивават извън страната, които по обективни причини не могат да бъдат обхванати, трябва да се регистрират коректно. Подобна система в момента няма. Затова се генерират немалък дял неимунизирани, което води до отчитане на намален ваксинационен обхват.

Джипитата посочват и други сериозни недостатъци на системата за отчитане на направените имунизации. Последните няколко години нееднократно бяха променяни кодовете на имунизациите. Като последица сега софтуерите не се справят с извеждането на имунния статус на децата, при които са променяни кодировките на имунизациите. Извлеченията за имунизационния статус на децата се правят „на ръка“, което е изключително трудоемко. Това води до неточности в статистиката за процента на имунизираните, а служителите на РЗИ не могат да проследяват коректно имунния статус на децата. За да се подобри отчетността, оптимизиране на статистическите данни  и коректното електронно извлечение от ЛАК (имунен статус), е необходимо да не се променят досега съществуващите кодове на имунизациите, а новите ваксини да се включат с нови различни от досегашните кодове.

Наред с това общопрактикуващите лекари искат да се увеличи сумата, която те получават за извършване на имунизациите. Настояват също да се улесни и опрости начина на заявяване и доставка на ваксините от и до медицинските специалисти. Припомнят, че за да не се стига до криза с доставките на препарати за имунизация, заявките трябва да се правят година по-рано. Отговорността за това е на здравното министерство, което през последните години не успяваше винаги да се справи с тази отговорна задача и се налагаше да се търсят спешни варианти, за да не останат децата без имунизация.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -