Ентеровируси могат да предизвикат менингит

PRINT
болно дете вируси висока температура

В повечето страни в Европа отчитат по-ранно начало на инфекциите от ентеровируси тази година, с по-тежко протичане и повече случаи с неврологични оплаквания. Това сочи обзорен доклад на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания.  От април досега Дания, Великобритания, Швеция, Франция, Холандия и Испания отчитат увеличен брой случаи на остри ентеровирусни инфекции, причинени от различни щамове, спрямо минали години и по-ранен старт на епидемията.

Ентеровирусните инфекции се смятат за сезонни и наистина сега е пикът, но тази година разпространението в Европа е започнало по-рано. Това обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „24 часа“. Повод за повишено внимание от здравните власти е и фактът, че в Западна Европа засичат по-често като причинители щамовете А-71 и 0-68, които са свързани с тежки неврологични прояви. Усложненията при тях са менингит и енцефалит.

Разболяват ни 116 ентеровируса

От около месец и у нас има насочено търсене на ентеровируси, изолирани са различни щамове. До момента няма намерени от опасните А-71 и 0-68, коментира д-р Кунчев. От началото на годината досега имало 4-5 случая на менингит и енцефалит като усложнения от ентеровируси при деца. Последните два били в София.

Досега са известни 116 ентеровируса. Те причиняват заболявания с много разнообразна картина – някои щамове предизвикват стомашно-чревни инфекции с изявено повръщане или диария. Други предизвикват респираторни инфекции, подобни на грип. Усложненията са свързани с увреждания на различни органи и може да бъдат менингит, енцефалит, парализа, миокардит и др.

Ентеровирусите се предават основно по фекално-орален път, което означава чрез мръсни ръце и лоша хигиена след тоалетна, в кухнята, в бита. Други обаче се предават и по въздушно-капков път. Обикновено ентеровирусните инфекции възникват на места, където се струпват много хора. Най-често това са детски колективи, обяснява д-р Кунчев. В повечето случаи дете, което ходи на ясла, градина или лятна занималия, пренася вируса у дома и заболява цялото семейство.

Един и същи вирус се проявява с различни симптоми

При някои вируси са достатъчни 24 до 72 часа инкубационен период. При други той продължава до седмица. Възможно е един и същи ентеровирус да предизвика различни симптоми и прояви. При един заразен е с по-изявено повръщане, а при друг – само с диария или стомашни болки. Възможно е човек да има и двете оплаквания заедно с повишена температура.

Ентеровируси бяха посочени като причинители на първия и единствен за този сезон у нас епидемичен взрив, който обхвана 30-ина деца във Варна. У няколко от хоспитализираните 18 деца бяха открити норовирус и ротавирус, а санитарните власти и от агенцията по храните съобщиха и за стафилококи в храната и по ръцете на възпитателни в детската градина.  Високата лична и обществена хигиена е основната предпазна мярка срещу ентеровирусните инфекции.

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Ентеровируси могат да предизвикат менингит беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *