четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕнтеровируси могат да предизвикат менингит

Ентеровируси могат да предизвикат менингит

В повечето страни в Европа отчитат по-ранно начало на инфекциите от ентеровируси тази година, с по-тежко протичане и повече случаи с неврологични оплаквания. Това сочи обзорен доклад на Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания.  От април досега Дания, Великобритания, Швеция, Франция, Холандия и Испания отчитат увеличен брой случаи на остри ентеровирусни инфекции, причинени от различни щамове, спрямо минали години и по-ранен старт на епидемията.

Ентеровирусните инфекции се смятат за сезонни и наистина сега е пикът, но тази година разпространението в Европа е започнало по-рано. Това обясни държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред „24 часа“. Повод за повишено внимание от здравните власти е и фактът, че в Западна Европа засичат по-често като причинители щамовете А-71 и 0-68, които са свързани с тежки неврологични прояви. Усложненията при тях са менингит и енцефалит.

Разболяват ни 116 ентеровируса

От около месец и у нас има насочено търсене на ентеровируси, изолирани са различни щамове. До момента няма намерени от опасните А-71 и 0-68, коментира д-р Кунчев. От началото на годината досега имало 4-5 случая на менингит и енцефалит като усложнения от ентеровируси при деца. Последните два били в София.

Досега са известни 116 ентеровируса. Те причиняват заболявания с много разнообразна картина – някои щамове предизвикват стомашно-чревни инфекции с изявено повръщане или диария. Други предизвикват респираторни инфекции, подобни на грип. Усложненията са свързани с увреждания на различни органи и може да бъдат менингит, енцефалит, парализа, миокардит и др.

Ентеровирусите се предават основно по фекално-орален път, което означава чрез мръсни ръце и лоша хигиена след тоалетна, в кухнята, в бита. Други обаче се предават и по въздушно-капков път. Обикновено ентеровирусните инфекции възникват на места, където се струпват много хора. Най-често това са детски колективи, обяснява д-р Кунчев. В повечето случаи дете, което ходи на ясла, градина или лятна занималия, пренася вируса у дома и заболява цялото семейство.

Един и същи вирус се проявява с различни симптоми

При някои вируси са достатъчни 24 до 72 часа инкубационен период. При други той продължава до седмица. Възможно е един и същи ентеровирус да предизвика различни симптоми и прояви. При един заразен е с по-изявено повръщане, а при друг – само с диария или стомашни болки. Възможно е човек да има и двете оплаквания заедно с повишена температура.

Ентеровируси бяха посочени като причинители на първия и единствен за този сезон у нас епидемичен взрив, който обхвана 30-ина деца във Варна. У няколко от хоспитализираните 18 деца бяха открити норовирус и ротавирус, а санитарните власти и от агенцията по храните съобщиха и за стафилококи в храната и по ръцете на възпитателни в детската градина.  Високата лична и обществена хигиена е основната предпазна мярка срещу ентеровирусните инфекции.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -