Ентеровируси докарват и диабет

PRINT
море плаж слънце

Ентеровируси са тези, които ни разболяват това лято, съобщи на пресконференция акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество и на това за Балканите. Тези вируси са 100-120 вида, но проблемът е, че се променят непрекъснато, много устойчиви са в околната среда. Прилепчиви са. Разболее ли се един човек в семейството, останалите неизбежно го прихващат, пояснява акад. Гълъбов.

Тази година гастроентеритите и ентероколитите са много повече

От началото на годината досега са съобщени над 12 000 случая в епидемиологичния бюлетин, което е с 1400 повече от същия период на 2011 г. Реално болните са многократно повече, тъй като не всеки търси лекарска помощ и не при всеки се наблюдават типичните стомашно-чревни симптоми.

Обикновено инфекцията с ентеровируси протича леко. Те се размножават в червата, но попадат и в кръвта. Появява се разстройство, но болният може да има и само болки в гърлото, висока температура. Понякога се получава асептичен менингит, особено при децата. Други усещат болки в гръдния кош около ребрата – това е възпаление на междуребрените мускули (миалгия). Най-тежките усложнения са възпаление на мускулатурата на сърцето (миокардит) или диабет тип едно, който е автоимунно заболяване. Около 20% от хората с този диабет са го развили след инфекция с ентеровируси.

Познатите у нас противовирусни препарати не действат срещу ентеровирусите,

обясни още акад Гълъбов. Лечението е симптоматично или с антибиотици, ако се е получило усложнение. Невинаги трябва да се стремим да свалим температурата незабавно. Тя блокира размножаването на вирусите в организма.

Високата лична хигиена е най-важна за предпазване от летните вирусни инфекции. Ръцете трябва да се мият често и грижливо, а от време на време и с противомикробен сапун или препарат. Внимавайте къде се храните през отпуската, съветва още микробиологът. Сладоледите от улицата били идеални за предаване на заразата. Това можело да стане и чрез персонала в заведенията, тъй като 80% от заразените с ентеровируси нямат клинични прояви, но са като инкубатор. Хубаво е, че след като сме преболедували, остава имунитет, и то траен. От друга страна обаче ентеровирусите са много и винаги може да попаднем на някой нов.

Няма опасност да се заразим от морската вода, защото те не се размножават в нея. Не е опасно, ако погълнем малко. Рискът вътре в морето е свързан по-скоро с други микроби, които попадат вътре от непречистени отпадни води.

Свързани теми: Вирусният менингит дойде рано, но протича леко

Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

СНИМКА: SXC

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Ентеровируси докарват и диабет беше последно модифицирана от: март 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *