събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЕнтеровируси докарват и диабет

Ентеровируси докарват и диабет

Ентеровируси са тези, които ни разболяват това лято, съобщи на пресконференция акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество и на това за Балканите. Тези вируси са 100-120 вида, но проблемът е, че се променят непрекъснато, много устойчиви са в околната среда. Прилепчиви са. Разболее ли се един човек в семейството, останалите неизбежно го прихващат, пояснява акад. Гълъбов.

Тази година гастроентеритите и ентероколитите са много повече

От началото на годината досега са съобщени над 12 000 случая в епидемиологичния бюлетин, което е с 1400 повече от същия период на 2011 г. Реално болните са многократно повече, тъй като не всеки търси лекарска помощ и не при всеки се наблюдават типичните стомашно-чревни симптоми.

Обикновено инфекцията с ентеровируси протича леко. Те се размножават в червата, но попадат и в кръвта. Появява се разстройство, но болният може да има и само болки в гърлото, висока температура. Понякога се получава асептичен менингит, особено при децата. Други усещат болки в гръдния кош около ребрата – това е възпаление на междуребрените мускули (миалгия). Най-тежките усложнения са възпаление на мускулатурата на сърцето (миокардит) или диабет тип едно, който е автоимунно заболяване. Около 20% от хората с този диабет са го развили след инфекция с ентеровируси.

Познатите у нас противовирусни препарати не действат срещу ентеровирусите,

обясни още акад Гълъбов. Лечението е симптоматично или с антибиотици, ако се е получило усложнение. Невинаги трябва да се стремим да свалим температурата незабавно. Тя блокира размножаването на вирусите в организма.

Високата лична хигиена е най-важна за предпазване от летните вирусни инфекции. Ръцете трябва да се мият често и грижливо, а от време на време и с противомикробен сапун или препарат. Внимавайте къде се храните през отпуската, съветва още микробиологът. Сладоледите от улицата били идеални за предаване на заразата. Това можело да стане и чрез персонала в заведенията, тъй като 80% от заразените с ентеровируси нямат клинични прояви, но са като инкубатор. Хубаво е, че след като сме преболедували, остава имунитет, и то траен. От друга страна обаче ентеровирусите са много и винаги може да попаднем на някой нов.

Няма опасност да се заразим от морската вода, защото те не се размножават в нея. Не е опасно, ако погълнем малко. Рискът вътре в морето е свързан по-скоро с други микроби, които попадат вътре от непречистени отпадни води.

Свързани теми: Вирусният менингит дойде рано, но протича леко

Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -