Има ли алуминий във ваксините, опасен ли е той?

PRINT
преглед на бебе

Едно от най-разпространените „обвинения“ срещу ваксините е, че в тях има алуминий, който бил токсичен. В интернет с разпространяват страховити слухове. „БоленЗдрав“ вече обяви, че ще потърси отговор по въпросите, свързани с имунизациите, които най-често безпокоят родителите. Ето какво коментират експерти от Министерството на здравеопазването. Алуминият присъства в няколко ваксини за подобряване на имунния отговор. Някои родители са загрижени, че съдържащият се във ваксините алуминий може да навреди на бебетата. Здравите бебета обаче бързо извеждат алуминия от тялото си – без вредни ефекти.

Какво представлява алуминият?

Алуминият е най-често срещаният метал в природата. Намира се във водата, която пием, във въздуха, който дишаме, и в храната, която ядем.

Има ли алуминий във ваксините?

Да. Алуминият присъства във ваксините срещу хепатит А, хепатит Б, дифтерия-тетанус-коклюш, хемофилус инфлуенца тип Б и пневмококи. Алуминий не се използва във ваксините с живи вируси, каквито са тези срещу морбили, паротит, рубеола, морбили и ротавирус.

Защо има алуминий във ваксините?

Алуминият присъства в определени ваксини за подобряване на имунния отговор. Веществата, използвани за подобряване на имунния отговор, се наричат адюванти. Адювантите дават възможност ваксината да бъде в по-малки количества и да се поставят по-малък брой дози. Алуминиевите соли като алуминиев хидроксид, алуминиев фосфат и алуминиев калиев сулфат се използват за подобряване на имунния отговор от повече от 70 години.

Колко алуминий има във ваксините?

През първите 6 месеца от живота си децата може да получат около 4 милиграма алуминий чрез ваксините.Това не е много: милиграмът е една хилядна част от грама, а грамът е тежестта на една пета от чаена лъжичка вода. През същия период бебето ще приеме около 10 милиграма алуминий чрез кърмата, около 40 милиграма чрез адаптираното мляко и около 120 милиграма чрез соевото адаптирано мляко.

Какво се случва с алуминия, след като попадне в тялото?

По-голямата част от него се елиминира бързо. Въпреки че цялото количество алуминий, намиращ се във ваксинитенавлиза в кръвообращението, по-малко от 1% от алуминия в състава на храната се абсорбира през червата в кръвта. Така или иначе повечето от алуминия в кръвта веднага се свързва с протеин, наречен трансферин, който транспортира алуминия до бъбреците, откъдето той бива изхвърлен от тялото. Около 50% от алуминия от ваксините или храната се елиминира за по-малко от 24 часа; 85% се елиминира за две седмици, а 96% се елиминира в рамките на 3 години. Способността на организма бързо да елиминира алуминия е причина за отличната безопасност на ваксините.

Алуминият натрупва ли се в организма?

Да. Малкото количество алуминий, приет чрез храната, водата или ваксините, и останал неизхвърлен от бъбреците, започва да се натрупва в организма. Повечето от алуминия се настанява в костите, а известно количество – в белите дробове и в мозъка. Докато станат възрастни, децата ще са натрупали между 50 и 100 милиграма алуминий, като почти цялото количество идва от храната.

Безопасно ли е количеството алуминий във ваксините?

Да. Най-добрият начин да се отговори на този въпрос е да разгледаме случая на хора, увредени от действието на алуминия. Те може да бъдат разделени в две групи: силно недоносени бебета, които получават големи количества алуминий чрез интравенозни течности, както и хора с дългогодишна бъбречна недостатъчност, които получават големи количества алуминий най-вече чрез антиацидите. (Средната препоръчителна доза антиациди съдържа около 1000 пъти повече алуминий, отколкото една ваксина.)

И двете групи пациенти може да страдат от мозъчна дисфункция, костни аномалии или анемия поради много големите количества алуминий, които са се натрупали в телата им.

За да се превърне алуминият в заплаха, трябва да са изпълнени следните условия: бъбреците на пациентите да не работят добре или да не работят изобщо и те трябва да получават много големи дози алуминий в продължение на месеци или години. Ако тези две условия са изпълнени, голямо количество алуминий навлиза в тялото, а недостатъчно такова го напуска.

Възможно ли е алуминият във ваксините да увреди здрави бебета?

Не. Количеството на алуминия във ваксините е много малко в сравнение с количеството, необходимо за причиняване на вреда. Помислете и за следното: всички бебета са или кърмени, или хранени с изкуствено мляко. Както кърмата, така и адаптираното мляко съдържат алуминий, затова всички бебета имат малки количества алуминий в кръвоносната си система във всеки един момент. Количеството е много малко: около 5 нанограма (милиардна част от грама) на милилитър кръв (около една пета част от чаената лъжичка). Количеството алуминий във ваксините е толкова малко, че дори и след поставянето на ваксини, съдържанието на алуминий в кръвта на бебето не се променя. Сравнете това с факта, че количеството алуминий в кръвта на хора, които страдат от здравословни проблеми, свързани с алуминия, е минимум 100 пъти по-голямо от това при здравите хора.

Какъв е проблемът със забавянето на ваксините, съдържащи алуминий?

Забавянето на ваксините само ще увеличи времето, през което децата може да пострадат от болестите, които ваксините предотвратяват – някои заболявания, като напр. магарешката кашлица и пневмококите. Като се има предвид, че алуминият е често срещан в храната и водата, забавянето на ваксините няма да намали значително излагането на детето на действието на алуминия. Ще се увеличат единствено рисковете то да пострада от тежки и потенциално фатални инфекции.

Свързани теми: Подвеждаща ли е реклама на ваксина, коментира доц. Никола Василев

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Изтощават ли ваксините детския организъм?

Библиография, посочена от експертите на МЗ:

Baylor NW, Egan W, Richman P. Aluminum salts in vaccines – U.S. perspective.

Vaccine 2002; 20: S18-S23.

Bishop NJ, Morley R, Day JP Lucas A. Aluminum neurotoxicity in preterm infants receiving intravenous-feeding solutions. New England Journal of Medicine 1997;336: 1557-1561.

Committee on Nutrition: Aluminum toxicity in infants and children. Pediatrics 1996; 97: 413-416.

Ganrot, PO. Metabolism and possible health effects of aluminum. Environmental

Health Perspective 1986; 65: 363-441.

Keith LS, Jones DE, Chou C. Aluminum toxicokinetics regarding infant diet and vaccinations. Vaccine 2002; 20: S13-S17.

Pennington JA. Aluminum content of food and diets. Food Additives and

Contaminants, 1987; 5: 164-232.

Simmer K, Fudge A, Teubner J, James SL. Aluminum concentrations in infant

formula. Journal of Paediatrics and Child Health 1990; 26: 9-11.

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Има ли алуминий във ваксините, опасен ли е той? беше последно модифицирана от: юли 31st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

2 thoughts on “Има ли алуминий във ваксините, опасен ли е той?

 1. емилиа каза:

  Алуминий: Този метал се прибавя към ваксини, под формата на гелове или соли, за 
  насърчаване  на  производството  на  антитела.  Алуминият  е  обявен  като  възможна 
  причина  за  гърчове,  болест  на  Алцхаймер,  мозъчно  увреждане,  и  деменция.  Едно 
  изследване,  публикувано  в  Pediatrics,  например,  установило,  че  децата,  които  са 
  получили  ваксина  против  коклюш,  съдържаща  алуминий  проявяват  алергични 
  реакции, докато децата, които са получили същата ваксина, но без алуминий не са 
  имали  такива  реакции.  Тези  резултати  се  подкрепят  от  други  проучвания,
  публикувани в Lancet и в Бюлетината на Световната здравна организация. Алуминий 
  се  използва  в  DTP/ДТК, DTaP  дифтерия,  тетанус,  коклюш  и  ваксината  срещу 
  хепатит В.

 2. Люси каза:

  Първо, за какво ви е моят имейл? Имам ли свобод на словото или не?
  Второ – Алуминият е отрова и убива микроорганизми, защото е убиец на живота. И така – спрете ваксините на децата си – те няма да се разболеят от хепатитите, защото тези пръскания в небето с алуминий, барий, титан и желязо насищат децата с много повече алуминий отколкото можем да си представим. Пръскани сме като паразити – небето е постоянно на бели квадрати от тях. Дърветата умират – естествените растения умират – ще се наложи да ядем ГМО защото натуралните семена ще загиват – дърветата умират – земята умира – а вие вливате повече алуминий в кръвта на децата си за да се разболеят по-рано и от вас…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *