Как се възстановява имунитет след варицела?

PRINT
имунитет деца

За разлика от инфекцията с морбили, прекаралите варицела и ентеровирусна инфекция не предизвикват сериозно потискане на имунната система. Наблюдават се обичайните за реконвалесцентния (възстановителния) период на което и да е инфекциозно заболяване отпадналост и бавно възвръщане на силите и жизнения тонус.

През този период е необходима постепенна, в рамките на няколко дни адаптация към нормалния жизнен ритъм. Уместно е да се избягва активния „светски посещения на събирания, рождени дни, тъй като контактите с голям брой хора, особено деца, носят риск от нова инфекция.

Вижте още: Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши?

Нормалната физическа активност трябва да се възстанови за около седмица. Няма ограничения по отношение на храненето, но то трябва да бъде съобразно възрастта и вкусовете на детето, като захранването трябва да става постепенно. Естествените стимуланти на имунната система след боледуване се наричат кюфтенца, пържолки, супа топчета или телешко варено, в краен случай сладолед или крем карамел. Назначават се в достатъчно количество само при желание на пациента.

Допълнителният прием на витамини и хранителни добавки е безполезен. Аптеките са препълнени със средства за подобряване на имунитета и ако всичко писано за тях беше истина, болестите да са изчезнали. Ефектът от приемането им е основно психологически, което не е маловажно за душевното равновесие на родителите. Ако ще се дават, добре е да се подбират такива, които да са вкусни, да са от надежден производител и да не са безумно скъпи.

Принципът е, че колкото по-малко лекарства приема човек, по-щастливо живее. Особено ако е дете.

д-р Атанас Мангъров Д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести, София, за „24 часа“

[Общо: 25    Средно: 3.1/5]
Как се възстановява имунитет след варицела? беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *