Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе

PRINT
преглед на бебе

Гинеколози от „Шейново“ и ВМА успяха да доведат до успешно раждане жена, при която в напреднала бременност е открит карцином – рак на маточната шийка. Това е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените, но възрастта на пациентките през последните години драматично пада, разказа д-р Румен Велев, зам.-директор по лечебната част на Втора АГ болница „Шейново“. Сред онкоболните има и много млади момичета.

Най-младата ни пациентка с рак на маточната шийка беше на 26 г., добави той. Туморът бил открит по време на бременността.

Последният случай сега е подобен. Биопсията на бременната показала, че има карцином ин ситу. „Направихме конизация и поставихме серклаж, за да запазим бебето. Изследванията обаче показаха, че става дума за инвазивен рак“, разказва д-р Велев. В съвместни усилия с д-р Христо Станков и и доц. Никола Василев, началник на клиниката по онкогинекология във ВМА, успели да запазят живота на бебето. В 33-тата гестационна седмица била извършена операцията от доц. Василев. Бебето се родило живо и здраво и дори вече е изписано заедно с майката у дома.

За да не се стига до такива случаи д-р Велев препоръчва прилагането на всички достъпни профилактични мерки – поставяне на ваксина (преди започване на полов живот) и редовно посещение при гинеколога за цитонамазка.

По време на бременност ракът на маточната шийка може да се развие драматично. Гинеколозите обаче наблюдават нещо интересно: след раждането настъпва осезаема регресия, дори ако е била налице някаква дисплазия. Ако по време на бременността тя е била трета степен, след може да се върне до първа степен, казва д-р Велев. Тази особеност предопределя и консервативният подход при лечението на бременните. „Главната цел е да се запази живота на детето. Мерки се предприемат, само ако се докаже инвазивен карцином. Ако това стане преди 20-тата гестационна седмица, прибягваме до операция, а при по-напреднала бременност се изчаква подходящ момент за раждане и едва тогава се взема решение как да продължи терапията“, пояснява АГ-специалистът. Едно от възможните обяснения за бурното развитие на рака по време на бременност е, че тогава имунитетът е потиснат, казва още д-р Велев.

Ракът на маточната шийка е много разпространено заболяване. По данни на СЗО 15% от онкологичните заболявания при жените се падат на този вид тумори. В България е осъществено голямо проучване за периода 1970 – 2002 г. То показва, че заболеваемостта нараства доста сериозно – от 12,7 на 10000 жени, сега сме стигнали до 27 на 10 000. Това е повече от двойно увеличение. Друг тревожен факт е, че нараства и смъртността. В началото на периода тя е била 3,2 на 10 000, а сега е стигнала 9,8 на 10 000 жени.

Свързани теми: Уникален случай: жена роди здраво бебе след операция от рак на шийката

Подвеждаща ли е реклама на ваксина, коментира доц. Никола Василев

Как да тълкуваме резултати от цитонамазка

Рак на маточната шийка погубил Камелия Бончева

СНИМКА: АРХИВ (ТЕМАТИЧНА)

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Жена с рак на маточната шийка роди здраво бебе беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *