Цироза – симптоми, лечение и препоръки за хранене

PRINT

Цирозата на черния дроб е заболяване, при което здравата тъкан се трансформира в съединителна тъкан, подобна на тази при белезите. Черният дроб на практика се свива и все по-зле изпълнява многобройните и важни задачи в организма.

Симптомите при цироза могат да са разнообразни. Някои от тях са неспецифични:

 • умора;
 • липса на апетит;
 • загуба на тегло;
 • пълнота в горната част на корема.

Други са свързани по-пряко с работата на черния дроб:

зачервени длани и ходила, сърбеж, пожълтяване на кожата и бяла дерма в окото и др.

Причини за възникване на заболяването

Тя се появява най-вече поради злоупотреба с алкохол или пък е предизвикана от вируса на хепатит В, С. Понякога е свързана с други заболявания на черния дроб, жлъчните пътища, сърцето, метаболитни заболявания, а също лекарства или токсини.

Прогресията на увреждането на чернодробната тъкан води до намаляване на нейната функционалност. В даден момент черният дроб вече не може да изпълнява адекватно ролята си на централен метаболитен орган, а сривът на всички чернодробни функции (остра чернодробна недостатъчност) причинява смъртта на пациента.

Какви стойности се изследват за болести на черния дроб

Специфични симптоми 

Цирозата на черния дроб на по-късен етап се свързва със специфични признаци на увреждане на черния дроб: черният дроб може да бъде увеличен или свит, груб или сгънат от фиброзната (подобна на белезите тъкан). По-голямата част от пациентите имат също и увеличен далак. Едновременното уголемяване на далака и на черния дроб се нарича хепатоспленомегалия.

Други признаци на чернодробна цироза са така наречените признаци на чернодробна мембрана:

 • Пожълтяване на дермата на очите и кожата (жълтеница = жълтеница);
 • „Вакуларен паяк“ (Spider naevi): малки, видими съдове, които се разпространяват във формата на звезда или паяк (особено на лицето и на деколтето);
 • Зачервяване на дланите (палмарна еритема) и на ходилата (плантарна еритема);
 • Вал на устата (болезнени пукнатини в ъглите на устата) и „лакирани“ устни (червени лъскави устни);
 • Сърбеж.

Може да се появят и хормонални нарушения, например на женските полови хормони (естрогени), които не се образуват правилно.

Това може да предизвика следните симптоми:

 • При мъжете: развитие на гърдите, загуба на окосмяването по коремя, свиване на тестисите, загуба на сексуално желание или потентност.
 • При жените: липса или нередовна менструация.

Кое пази и кое разболява черния дроб

Колко дълго се живее с цироза

безплатни прегледиКолко дълго ще живеят болните,  зависи на първо място от тежестта и стадия на заболяването, от това, доколко вече черният дроб е увреден. Възникнали поради цирозата последващи заболявания също оказват влияние.

Тежестта се определя по специална скала с точки – Child-Pugh-Score. Това помага на лекарите да оценят работата на черния дроб. Според броя точки заболяването се дели на три основни стадия: Child A, Child B oder Child C. Определянето на стадия плюс данните от статистиката дават основание да се прецени доколко вероятно е пациентът да оживее през следващите 2 години.

 • В началния стадий А почти всички болни са живи в края на втората година след диагнозата.
 • При цироза в краен стадий С само 35 от 100 пациенти живеят повече от една година.

Как протича болестта

Протичането на цирозата зависи от първопричината, стадия и степента на увреждане на черния дроб. Също и от навременното започване на лечение. Без промяна в начина на живот и лекарства функцията на черния дроб непрекъснато отслабва. Напредналите стадии  може освен това да причинят различни усложнения като:

 • Проблеми с обмяната на веществата;
 • Събиране на течност в корема – асцит;
 • Кървене в храносмилателната област – най-често от разширени вени на хранопровода (варици на езофагуса);
 • Мозъчно заболяване (хепатитна енцефалопатия), тъй като черният дроб не успява да пречисти токсините.

Цирозата може да причини също така рак на черния дроб и да се стигне до отказ на този орган. В тежките случаи промените в чернодробната тъкан са толкова напреднали, че дробът не може да изпълнява повече своята функция.

Алкохоличка се сдоби с огромен корем като бременна

Лечение на цироза

хапче лекарства медикаментиЦирозата на черния дроб е нелечима болест. Ранното започване на терапия обаче може да предотврати прогресията на заболяването и възникването на допълнителни заболявания, свързани с него.

Най-важното е самият пациент да се откаже от алкохола. Ако страда от омазнен черен дроб, трябва да отслабне и да избягва всички храни, вещества, които вредят на органа.

Друга важна част от терапията е диетата. Постигането на оптимално телесно тегло и приемът на важни хранителни вещества оказват съществено значение за удължаване на живота при болните.

Изборът на допълнителна лекарствена терапия зависи от първопричината за цирозата.

Ако тя е обусловена от омазнен черен дроб, наложителни са отслабване и редовно физическо натоварване.

При хепатит В или С се предписват определени медикаменти според типа на вируса. Те потискат размножаването на вирусите.

При хематохроматоза – наследствена болест с увеличено натрупване на желязо в организма, се предприемат мерки за нормализирането на стойностите му. Обикновено това става чрез кръвопускане.

При Болест на Уилсън (Morbus Wilson), където пък има натрупване на мед в тялото, се дава лекарство за понижаване на нивата му. Помага лекарството D-Penicillamin, което се свързва с излишната мед и чрез урината тя се изхвърля.

При най-тежките случаи на цироза единственият изход е трансплантация на черен дроб. В България първата стъпка е вписването на пациента в листата на чакащите към Изпълнителната агенция по трансплантациите.

Хранене при цироза

диета за отслабване пречистванеЗаболяването повишава нуждата от протеини и от допълнителна енергия на тялото. В същото време организмът не може да усвои правилно хранителните вещества, които приемаме с ястията. За съжаление повечето пациенти не чувстват апетит и страдат от гадене.

Поради всички тези причини много от тях имат дефицити на важни вещества със сериозни последици. Тялото отслабва още повече, а очакванията за продължителност на живота намаляват.

Целта на диетата при цироза е да се състави такова меню, което да предлага възможно повече белтъчини и калории.

Дневните калорийни нужди се изчисляват на около 35-40 ккал на 1 кг телесно тегло. Тоест човек, който тежи 70 кг, се нуждае дневно от 2450 до 2800 ккал.

Пациентите имат нужта от средно 1-1,2 грама белтъчини на 1 кг телесно тегло. При същото тегло – 70 кг, са нужни около 70-84 г чист протеин дневно. Важни са и източниците на белтъчини. Препоръчват се:

 • Соя;
 • Тофу;
 • Житни култури;
 • Варива (боб, грах, нахут и др.);
 • Зеленчуци.

В тях се съдържат определени аминокиселини, които са по-малко натоварващи за черния дроб в сравнение с тези, съдържащи се в месото, яйцата или рибата.

За пациентите, които вече не могат да приемат нормална храна, има специални висококалорични хранителни добавки. В тях има високо съдържание на желаните аминокиселини (VKAS: Isoleucin, Leucin, Lysin, Valin) и ниско съдържание на ароматни аминокиселини (фениламин, тирозин, триптофан). В практиката тези препарати са доказали, че действат по-добре на белтъчния баланс в организма, ако се приемат късно вечер или нощем.

Друга важна препоръка към болните с цироза е много да внимават със солта. Тя се свързва с водата в тялото и така допринася за образуване на отоци. Подуването на определени места по тялото е често срещано оплакване при цироза. Максималната дневна доза сол е 5 г – това е непълна чаена лъжичка. Съблюдавайте и скритата сол в готови ястия, колбаси и т.н.

Черният дроб не обича „кисела” храна

Признаци за настъпили усложнения

При напреднала цироза черният дроб вече не може да компенсира голямата загуба на функционални клетки. Тази декомпенсирана цироза може да причини различни усложнения:

 • Асцит (натрупване на течност в белиядроб);
 • Портална хипертония;
 • Хепатоцелуларен рак;
 • Свързани с болест на мозъка (енцефалопатия);
 • Разширени вени на хранопровода (варици).

Асцитът често се появява при цироза в напреднал стадий. Натрупването на течност в белия дроб води до нарастване на обиколката на талията. Коремът видимо се увеличава. Ако в легнало положения тази течност оказва натиска върху диафрагмата, може да има и проблеми с дишането.

Портална хипертония: порталната вена събира кръвта от различни коремните органи (стомах, черва, далак и т.н.) и я отвежда до черния дроб. При пациенти с цироза, тази кръв може да се застоява поради липсата на достатъчно функционална тъкан на черния дроб, която да я поеме. Тогава налягането в тази портална вена се повишава. Тя също има възможни последици: разширени вени в хранопровода (езофагеални варици) или в стомаха, които се пукат и причиняват опасно кървене.

Рак на черния дроб: при тумор, който засяга клетките хепатоцити, може да се усети болезненост в горната дясна част на корема. Невинаги обаче се появят оплаквания. Затова всички пациенти с цироза профилактично се изследват и за хепатоцелуларен карцином.

Чернодробната енцефалопатия е едно от основните усложнение при цироза. Около 70 на сто от тези пациенти показват признаци на нарушение на метаболизма на мозъка. Това се дължи главно на токсините в кръвта като амоняк, понеже черният дроб не може да изпълнява както трябва функцията си на детоксикация.

В зависимост от симптомите чернодробната енцефалопатия се дели на четири етапа:

Етап 1: Пациентите са малко по-сънливи, малко бавни в отговорите си и лесно се объркват. Може да се появят промени в настроението, лоша концентрация и неясен говор.

Етап 2: Изразена сънливост. В допълнение, пациентите са отпуснати, апатични, имат тремор (треперещи ръце) и походката им се променя.

Етап 3: Болните спят много, но може да бъдат събудени. Възбудимост, агресивност и промени в електрическата активност на мозъка (ЕЕГ промени) са други признаци на този етап.

Етап 4: Постепенният отказ на черния дроб кара пациентите да изпадат в кома (чернодробна кома). Не реагират на болка, нямат почти никакви рефлекси и въздухът, който издишват, има типичен сладникав мирис (Foetor hepaticus).

Автор Ина Димитрова

Източник: Netdoktor.de

[Общо: 14    Средно: 3/5]
Цироза – симптоми, лечение и препоръки за хранене беше последно модифицирана от: юли 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *