Различни вируси могат да причинят артрит

PRINT
артрит ревматизъм

Различни вируси могат да причинят артрит при директна инфекция на клетките в стаената мембрана, или образуване на имунни комплекси и реактивен артрит, и васкулит, когато инфекцията е извън ставите. За това алармират ревматолози и вирусолози.

Най-честите артритогенни вируси в Европа и Северна Америка са парвовирус В19, рубеола и хепатит В и С, докато вирусите, пренасяни чрез комари, причиняват епидемии от полиартрит в Африка, Западния Пасифик и Южна Америка. Това пояснява д-р Лъчезар Маринчев, ревматолог в болница „Софиямед“. Повечето от артритите причинени от вируси са остри и преходни, които обикновено се придружават от треска, различни кожни прояви, нарушения в кръвотворната система и други клинични прояви (като инфекцията с парвовирус В19).

„Хроничният полиартрит, наподобяващ ревматоиден артрит например се появява при възрастни индивиди с хроничен хепатит В и С, а също и при някои други инфекции, допълва д-р Маринчев. Парвовирус В19 например, е един от вирусите, които са отговорен за голям брой клинични прояви, включващи инфекциозен еритем, т.нар. пета болест при децата, която се проявява с висока температура и обрив по лицето. „Инфекцията с парвовирус В19 по време на бременност води до хидропс на фетуса. При възрастните, инфекцията може да доведе до апластична анемия, обикновено у имунокомпрометирани индивиди.

Ревматичните прояви са изразени в ранните стадии и наподобяват ревматоиден артрит с изразена сутрешна скованост. Отокът на ставите се среща рядко и е леко изразен. Интересно е, че ставните прояви при децата са редки“, коментира д-р Маринчев.Той уточнява, че инфекцията с парвовируса може да доведе и до други автоимунни нарушения, като васкулит, синдром на Сьогрен, миозит (възпаление на мускулите) и склеродермия. При склеродермия парвовирус В19 е изолиран от костния мозък и кожни биопсии, което показва възможна причина на заболяването.

Артритът при болни с хепатит В може да се прояви в две различни форми: като остър преходен артрит, подобен на ревматоидния през ранната фаза на острия хепатит В и като артрит, придружаващ хепатит В-свързания васкулит, т.нар. възлест полиартерит. Други симптоми включват обрив, повишена температура, отпадналост, мускулни болки.

Не се налага лечение на този артрит, тъй като той отзвучава спонтанно след 2-3 седмици. Свързаният с хепатит В васкулит (възлест полиартерит) се появява обикновено през първите 6 месеца след острата хепатит В вирусна инфекция. Мускуло-скелетните прояви са ставни и мускулни болки (в около 50%) и лек артрит на коленни, глезенни и киткови стави. Този вид васкулит се лекува с кортикостероиди и цитостатици в тежките случаи) и противовирусна терапия“, уточнява ревматологът.

През последните няколко години се обръща внимание на ревматичните прояви, свързани и с т.нар. алфа-вируси, които се пренасят чрез комари (чикунгуня вирусна инфекция и др.), които вече не са ограничени само в тропическите страни, но и в Европа (Севрозападна Италия), САЩ, Индия, Сингапур.

Клиничните прояви включват:

Ранна фаза (1 до 10 дни) – преходен симетричен полиартрит (китки, пръсти, глезени), гръбначна болка, повишена температура, обрив, конюнктивит, понижение на левкоцити и тромбоцити, повишаване на чернодробните ензими (АСАТ и АЛАТ). Късна фаза (над 10 дни) – артрит на ставите на ръцете, продължаващ до 6 месеца. „При съмнение за каквото и да е ревматологично заболяване и причината за неговите симптоми и развитие съветвам пациентите да се обръщат незабавно към компетентен специалист за диагностично уточняване.

При артрит и артралгия с неясна причина трябва активно да се търси. Лабораторното й доказване изисква съответните изследвания. ДКЦ „Софиямед“ разполага със специализирана лаборатория, апаратура от последно поколение и капацитет за бърза и специфична диагностика на различни вируси“, съветва д-р Маринчев.

[Общо: 7    Средно: 2.4/5]
Различни вируси могат да причинят артрит беше последно модифицирана от: август 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Различни вируси могат да причинят артрит

  1. Nursing каза:

    Симптомы заболевания отличаются в зависимости от вируса, ставшего причиной болезни суставов. Признаки по-разному проявляются на пациентах разного возраста и пола. Дети острее переносят воспалительный процесс, не всегда могут объяснить своё состояние, что затрудняет постановку диагноза. В случаях появления инфекционного артрита у детей , от родителей зависит, насколько быстро будет оказана медицинская помощь. Важно не проигнорировать симптомы заболевания и вовремя обратиться к врачу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *