Ранни симптоми при рака на белия дроб и лечение според стадия

PRINT
д-р Красимир Койнов

Ракът на белия дроб е едно от най-често диагностицираните онкологични заболявания. Другият неприятен факт е, че много голяма част от пациентите се откриват късно, в напреднал стадий – почти 3/4. Затова и смъртността при тази диагноза е висока – 20% от общо при онкологичните диагнози. 

Ранното откриване на рака на белия дроб е ключово за успеха на лечението, затова е важно да познаваме основните симптоми. За съжаление навременната диагностика е доста труден процес, главно защото няма надеждни скринингови методи за откриването на тези тумори. Изследванията, с които се открива, не са от най-лесните и безпроблемните, не са и евтини (компютърна томография, бронхоскопия).

Кои са основните причини за рака на белия дроб?

Освен това е възможно рентгеновата снимка първоначално да покаже затъмнение и да породи съмнение за рак, а впоследствие да се окаже, че е нещо безобидно. Като се има предвид, че почти 90% от тези онкоболни са активни пушачи или дългогодишни пасивни пушачи, че са хора, работили в замърсена среда (строителство, някои производства), основната препоръка е да се следят именно тези рискови групи. За  възникване на заболяването влияят още професионална експозиция в продължение на години на азбест, хром, арсен, никел, силиций, кадмий, радон и др. опасни вещества.  наличие на предходни белодробни заболявания като ХОББ, белодробна фиброза. Трябва да се вземе предвид пасивното пушене и някои генетични фактори.

На кои симптоми трябва да се обърне внимание

Общопрактикуващите лекари познават добре заболяването и тяхната роля има особена тежест, казва д-р Красимир Койнов, началник на Клиника по медицинска онкология в МБАЛ “Сердика”. Именно на тях хората споделят първо своите проблеми и съмнения. Лекарят трябва да умее да изслуша пациента, да снеме подробна анамнеза, да проведе физикален преглед и да го насочи към подходящи изследвания. 

Ракът на белия дроб настъпва без симптоми

 За бързо поставяне на диагнозата леарят се ориентира първо по симптоматиката.

 Признаците може да се групират в 4 групи:

  • Симптоми, свързани с първичния тумор: над 70% от пациентите съобщават за кашлица, задух, гръден дискомфорт;
  • Симптоми, свързани с вътрегръдното разпространение и обхващане на различни нерви;
  • Симптоми, свързани с далечни метастази – костни, чернодробни, в главния мозък и др.
  • Симптоми, които се появяват заради паранеопластични синдроми – хиперкалциемия, Синдром на Кушинг, миастенен синдром, периферна невропатия и др.

При преглед на пушачите личният лекар трябва да търси промяна в обичайната кашлица, например ако тя е станала по-интензивна или се е променила като характер. Симптоми, които продължават над 15 дни въпреки лечение на кашлицата или предполагаемия бронхит, също може да подсказват по-тежко заболяване. 

С кои изследвания се поставя диагнозата пи рак на белия дроб

За поставяне на първичната диагноза водеща е образната диагностика, компютърната томография е стандартен метод. Кръвните показатели не са толкова показателни. При подозрителна находка – наличие на тумор в белите дробове пациентът следва да бъде насочен към белодробен специалист или към специализирано лечебно заведение. Потвърждаване на диагнозата става чрез хистологично изследване – най-често това е бронхоскопия, но има и други методи.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Определянето на точния вид на тумора чрез хистологично изследване е важно за терапевтичното поведение. Отразява се и стадият, защото това също е определящо за лечението. Тази прецизна диагностика, както и определянето на терапевтичния подход, се извършва от мултидисциплинарен екип.

Лечение на рака на белия дроб според стадия

Лечението в първи и втори стадий, когато процесът още е локализиран, е предимно с локални методи – хирургия и лъчелечение.

При локално авансирал процес със засегнати околни структури, може да се проведе лъче-и химиолечение. Като следваща стъпка в терапията при тези пациенти може да приложим имунотерапия, която съществено удължава периода на ремисия.

Рак на белия дроб – кои са новостите в лечението

Четвърти стадий има, когато метастатичният процес е напреднал. Тогава основен лечебен подход е системната лекарствена терапия (химиотерапия), която все още представлява гръбнака на терапията при метастазирал белодробен карцином.

През последните години новостите в лечението са свързани основно с таргетната терапия и имунотерапията. Развитието име е много бурно, вече има 10 таргета, за които са разработени препарати. Някои от тях още са на етап клинични проучвания, но до 5 г. се очаква да удвоим броя на пациентите, които се лекуват по този начин.

Автор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ранни симптоми при рака на белия дроб и лечение според стадия беше последно модифицирана от: януари 15th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *