Отпушват артерия с диамантен прах

PRINT
хирургия

Инвазивни кардиолози в Александровска спасиха живота на жена с уникална операция и апарат, покрит с фин диамантен прах. За първи път в лечебното заведение бе извършена ротаблация при тежка исхемична болест на сърцето.

Методът третира увреждания на съдовете, където е отложено голямо количество калций. Жената е била приета в болницата в тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия, пояснява началникът на кардиологичната клиника в „Александровска“ доц. Добрин Василев.

В едното разклонение на артерията вече е поставен стент преди месец, а калцификатът в другия приличал на отливка и запълвал почти изцяло лумена на артерията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Причини и симптоми на сърдечните аритмии 
Излекуваха с аблация жена с много тежка аритмия 
Нов метод – отпушват коронарни съдове „ретроградно“ 

Отпушването й преминало успешно след прилагането на ротаблатор – накрайник, покрит с фин диамантен прах, който под високо налягане прониква в артерията. Там с въртене от порядъка на 140-180 хил. оборота в минута, отложената плака се раздробява. След отпушването, в артерията вече може да се постави стент, казва още доц. Василев.

Такова мощно калциране на артерията води до невъзможност за лечение с обичайните средства, обясни доц. Василев. По думите му ротаблацията е най-съвременния, бърз и атравматичен метод, който позволява прецизно лечение по неоперативен път на тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове. Освен това, с този метод се спестява използването на контрастно вещество, което често причинява алергични реакции и крие риск за бъбреците на пациента.

Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 4/5]
Отпушват артерия с диамантен прах беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *