вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияМускулните крампи са признак за недостиг на магнезий

Мускулните крампи са признак за недостиг на магнезий

Повечето магнезий в тялото ни се намира в костите и в скелетната мускулатура. Има значения не само за тях, но също и за сърдечния мускул и за автономната мускулатура на много органи – например кръвоносните съдове и бронхите. Отделно магнезият е важен за правилното функциониране на много ензимни системи.

Тялото ни не може само да произвежда магнезий, така че се налага да го приемаме с храната. Дефицитът му може да е предизвикан от болест на стомашно-чревния тракт, но също така може да е заради хормонални смущения, обилно постоянно потене или определени медикаменти. Излишък на магнезий се среща изключително рядко, само ако има увреждане на бъбреците.

Какво е магнезият?

Наред с калия той е най-важният катйон (т.е. положително заредена частица) във всички живи клетки. Влияе върху работата на ензимите, участва по този начин в регенерацията на клетките, обмяната на кислорода, и освобождаването на енергия. Освен това магнезият стабилизира биологичните мембрани. Използва се като медикамент.

Защо се мери концентрацията му?

Най-разпространеният симптом за недостиг на магнезий са мускулните крампи, например на прасеца. Изразената липса на този минерал може да причини смущения в координацията на движенията. Сърцебиене, умора, нервност, липса на апетит, повръщане или разстройство може да са признак за ниските му нива.

Причина може да бъдат небалансирано хранене, алкохолизъм или проблеми със стомашно-чревния тракт. Други причини са хронично разстройство или повръщане. Приемът на определени диуретици (лекарства за извеждане на течности от организма) може да е свързан със загуба на магнезий. Чрез потта също отдаваме от него.

Други причини за недостиг на магнезий може да са хормонални проблеми – например диабет, повишена функция на щитовидната жлеза, смущение в паращитовидните жлези, също и свръхпродукция на алдостерон – хормон от надбъбреците, който регулира водния и минералния баланс в организма.

Къде се съдържа?

Храните, в които има много магнезий, са: пълнозърнести продукти, зелени листни зеленчузи (спанак, броколи), ядки, боб, соя, риба, шоколад и някои плодове като банани, стафиди, смокини и кайсии.

Признаци на излишък на магнезий са мускулна слабост, крампи, намален мускулен рефлекс, смущения в пикочния мехур и запек, притъпяване на дишането и по-слаба сърдечна дейност. Нормалните стойности в кръвния серум са от 0,7 до 1,1 mmol/l, а в урината от 3 до 5 mmol/24 h.

Консултант проф. Петер Лупа, Институт за клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен.

Източник: Apotheken Umschau

 

Свързани публикации

1 коментар

  1. ВНИМАНИЕ – МНОГО ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ, ЗА КРАМПИТЕ. Крампите се провокират изкючително силно, от консумацията на захар. Страдащият от крампи през ноща, трябва да изключи захарта от порциона. При по тешки случай, и много сладки плодове провокират поява на крампите. Можете да заместите захарта със ГЛИКОЗА, КОКОСОВА ЗАХАР, ПРОДУКТИ ОТ РАСТЕНИЕТО СТЕВИЯ. Запомнете, никакви сладки храни не бива да се консумират от обяд, до лягане за сън. Спазването на този принцип, може да отстрани изобщо появата на крампи. През веме на сън, не правете рязки движения на краката. Движете краката бавно, внимателно и следете какво чувствате във мускулите на краката. Горе написаното е проверено лично и по този начин се отървах от крампите. Освен това, същото е потвърдено и от Акашовите хроники. Петров – Натуропат – Езотерик.
    Отговор

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -