четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОтпушват артерия с диамантен прах

Отпушват артерия с диамантен прах

Инвазивни кардиолози в Александровска спасиха живота на жена с уникална операция и апарат, покрит с фин диамантен прах. За първи път в лечебното заведение бе извършена ротаблация при тежка исхемична болест на сърцето.

Методът третира увреждания на съдовете, където е отложено голямо количество калций. Жената е била приета в болницата в тежко състояние, с два запушени клона на лявата коронарна артерия, пояснява началникът на кардиологичната клиника в „Александровска“ доц. Добрин Василев.

В едното разклонение на артерията вече е поставен стент преди месец, а калцификатът в другия приличал на отливка и запълвал почти изцяло лумена на артерията.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Причини и симптоми на сърдечните аритмии 
Излекуваха с аблация жена с много тежка аритмия 
Нов метод – отпушват коронарни съдове „ретроградно“ 

Отпушването й преминало успешно след прилагането на ротаблатор – накрайник, покрит с фин диамантен прах, който под високо налягане прониква в артерията. Там с въртене от порядъка на 140-180 хил. оборота в минута, отложената плака се раздробява. След отпушването, в артерията вече може да се постави стент, казва още доц. Василев.

Такова мощно калциране на артерията води до невъзможност за лечение с обичайните средства, обясни доц. Василев. По думите му ротаблацията е най-съвременния, бърз и атравматичен метод, който позволява прецизно лечение по неоперативен път на тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове. Освен това, с този метод се спестява използването на контрастно вещество, което често причинява алергични реакции и крие риск за бъбреците на пациента.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -