сряда, 24 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюОткриват HPV в издишания въздух на болни от рак на белия дроб

Откриват HPV в издишания въздух на болни от рак на белия дроб

Проф. Златко Кълвачев ръководи Лабораторията по клинична микробиология и вирусология в УМБАЛ „Софиямед“. Преди това е бил началник на Център за диагностика и анализ на вируси и вирози. Има над 150 научни публикации, 4 изобретения, 15 рационализации. На Конференция по АГ наскоро той изнесе данни, че човешкият папиломен вирус може да премине през плацентата или пъпната връв и да зарази нероденото бебе.

Проф. Кълвачев, досега се смяташе, че човешкият папиломен вирус се предава само по полов път. Вие твърдите, че има и други начини. Защо?

Данните са сравнително нови, обсъждаха се на Конгреса по онкогинекология в Севиля, откъдето се завърнах преди дни. В последните години историята около HPV вируса се разраства, получават се нови данни от проучвания. Те налагат да преосмислим много неща, свързани с профилактиката, лечението и проследяването му.

Например доскоро се смяташе, че ако бременната е със заразени гениталии, няма риск от предаване на HPV вируса на плода. През последните години обаче се набират сериозни доказателства, че той се открива в плацентата, кръвта на пъпната връв. Друга възможност за вертикално заразяване е майчината кърма, в която също се открива HPV. На места кръвните центрове изследват дори донорите, защото вирусът се открива и в кръвта.

Какви са доказателствата, че вирусът се предава от бременната на плода?

Доказателството, че вирусът преминава плацентарната бариерата и заразява плода, е, че той се открива в лигавицата на устната кухина на току-що родени деца. Повечето учени смятат, че тази инфекция е транзиторна и в течение на няколко месеца ще отшуми. Факт е, че при новородените се доказват същите типове вируси като при майката.

Рискът е не само за бебето, но и за самата бременна. Инфекцията с вируса се свързва с повишена вероятност от прееклампсия (опасно състояние при бременните с високо кръвно и бъбречни проблеми), както и от спонтанни аборти.

Нещо повече! Вирусът се открива и в сперматозоидите. Това създава възможност плодът да бъде заразен още в самото начало, при оплождането на яйцеклетката. Затова в някои лечебни заведения за ин витро вече изследват и донорите на сперма.

Нима ще излезе, че вирусът намира повече пътища, за да се засели в човешкия организъм?

Има новости, свързани не само с начините на предаване на папилома вирусите при бременни. Данни от проучвания сочат, че той причинява рак на белия дроб в немалко случаи. Изследванията са правени при непушачи. В случая дали са пушачи или не, не е от голямо значение. Пушенето по принцип е риск за рак на белия дроб. Новите факти сочат, че при много от първичните тумори на белия дроб в тъканите се откриват различни образци на папилома вируси. Откриват се и в издишвания въздух при болни от рак на белия дроб. Учените дискутират въпроса, откъде идва този вирус. Едната възможност е той да произлиза от вече съществуваща генитална инфекция. Има обаче и публикации, които твърдят, че папилома вирусът може да се открие в издишания въздух на хора, болни от рак на белия дроб.

Да се върнем на бременните. Какви са рисковете за детето от съществуващата при майката инфекция?

Както вече казах, папилома вирусите се откриват както в по-ниските пластове на плацентата – трофобластите, също и в пъпната връв. Много често обаче HPV вирусът изчезва няколко месеца след раждането. Голямата загадка е какво става с него, къде отива? Години след това обаче детето може да развие брадавици по кожата, около гениталиите, в устата, ларинкса, дори и неоплазии в областта на гениталиите. Имах например една пациентка – момиче на 4 г., при което доказахме инфекция с HPV. Наложи се да му направим тотална хистеректомия (операция за премахване на матката – бел. авт.).
Това са данни, които са начални и тепърва ще се обсъждат. Но да, доказано е, че инфекцията съществува у новороденото. Няма откъде другаде да е дошъл вирусът, освен от майката. Не бива да залитаме в другата крайност, че всички са застрашени, че нещата са неминуеми. Просто трябва да се анализира внимателно всеки конкретен случай.

Има ли значение начинът на раждане за предаване на инфекцията?

Няма значение. Доказано е, че независимо дали е нормално или с цезарово сечение, вирусът преминава още по време на бременността.

Любопитно е, че вирусът ту го има, ту го няма. Как се обяснява това?

По скоро е ту се открива, ту не се открива. Има много вируси, които продължават да създават загадки, какво се случва с тях, когато не се откриват. Не се знае кои са гостоприемните клетки, в които той се скрива. В други случаи може да става дума за нова инфекция. Това са интересни въпроси, които се проучват.

Все пак заразяването с HPV вируса не става ли чрез телесни течности?

Заразяването става главно чрез контакт, основно сексуален. Има обаче алтернативни възможности, които трябва да се обсъждат. Фактът, че вирусът се открива в кръвта, в слюнката и майчината кърма, навежда на мисълта, че това също са възможни пътища за предаване на инфекцията.

Има ли особености при щамовете вируси, които се откриват в България?

България не прави изключение от другите страни. Най-често срещаните щамове вируси, които причиняват рак на маточната шийка, са 16 и 18, както е навсякъде по света. Те се свързват с кондиломите и гениталните брадавици.

Какъв е българският опит с HPV ваксините?

Без ваксините няма да мине. Докато си говорим дали трябва или не трябва да се правят масово, в други страни, където имунизацията се практикува отдавна, вече берат плодовете – заболяемостта от рак на маточната шийка е значително снижена. Ваксината у нас се прилага 2006 г. Вече има и Национална програма, която работи. Новото е, че скоро в ЕС ще бъде регистрирана и 9-валентна ваксина – тоест с една имунизация ще се ваксинираме срещу 9 щама на човешкия папиломен вирус. Интересно ще бъде, когато на пазара се появят терапевтичните ваксини. Тяхната цел е да се унищожава вече заразена клетка. Надявам се, че следващата година те ще бъдат и на нашия пазар. В момента тече третата фаза на клиничните проучвания. В много страни наблюдават ефекта от тях и резултатите са обнадеждаващи.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -