Нов метод – отпушват коронарни съдове „ретроградно“

PRINT
д-р Валери Гелев Токуда

Най-новите методи, които са много по-безопасни за лечение при тежки запушвания на коронарните съдове, бяха представени от водещи чужди и наши специалисти международно кардиологично събитие в Токуда Болница София. Става дума за Европейската среща по темите на ретроградните реваскуларизации при хронични тотални коронарни оклузии, която събра световноизвестни интервенционални кардиолози от 15 различни страни.

Достъпът до мястото е през задната страна на съда

Д-р Валери Гелев, началник на отделението по кардиология, участва в демонстрацията на авангардни подходи за възстановяване на кръвообращението при напълно запушени артерии чрез т.нар. „ретрограден“ достъп. Това означава достъп до мястото през задната страна на съда. Този вид процедура е изключително сложна, но сигурността за пациента при нея е много по-висока и затова все по-широко ще навлиза у нас.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Изследват с ангиограф безвредно вече и бъбречноболни

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Уникално дълъг 1 м байпас спаси живота на мъж

Медикамент пази сърдечния мускул след ангиопластика

Уникална операция у нас – слагат саморазгъващ се стент през ръката

Методи при тотално запушване на коронарни съдове

„15-20 % от пациентите с исхемична болест на сърцето имат хронични тотални оклузии, което означава значителен брой пациенти с висок риск от последващи събития – инфаркт“, алармира д-р Гелев.

Той добави, че интервенционалните процедури отдавна се използват като възможност за лечението на тотални запушвания на коронарните съдове. Това обаче става по стандартния антеграден метод за достъп, т.е. навлизане в съда от предната му страна, успехът е около 70%. В сравнение при обичайни процедури, когато запушванията не са тотални, успехът е над 90%.

Предимства на ретроградния метод

Значимостта на ретроградния метод е голяма, тъй като тоталните оклузии засягат голям брой пациенти. Консервативното медикаментозно лечение или хирургичното – чрез байпас на запушваният има по-малка успеваемост за трайно отпушване, т.е. шансовете за повторно запушване са по-големи, категорични са специалистите по интервенционална кардиология.

„При ретроградния метод доказано се подобрява симптоматиката и се намалява значително възможността от повторни запушвания“, каза проф. проф. Джорд Сиянос от Гърция, който е и главен консултант на кардиологията в Токуда. Изводът на лекарите на базата на медицинските регистри на пациенти от Европа с тотални оклузии е, че освен всичко благоприятната прогноза за пациента се подобрява.

На срещата в Токуда участие вземат още проф. Ямане от Япония, проф. Джералд Вернер от Германия, проф. Алфредо Галаси от Университетската болница в Катаня, проф. Джорд Сиянос, д-р Александър Аврам от Франция и други.

Източник: Пресслужба на болница Токуда

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Нов метод – отпушват коронарни съдове „ретроградно“ беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *