неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБезплатно лечение на деца със сколиоза в "Токуда"

Безплатно лечение на деца със сколиоза в „Токуда“

Български деца с тежка форма на сколиоза (гръбначно изкривяване) ще имат възможност да се възползват безплатно от най-съвременните методи за лечение на болестта. Това ще се случи в рамките на програмата за международно сътрудничество на научната организация Scoliosis Research Society (SRS). В периода 7-11 април проф. д-р Ахмет Аланай от болница „Аджъбадем Маслак“ (Турция) и негови колеги от САЩ ще консултират и оперират у нас деца с тежки гръбначни деформации, при които сериозно е засегнато качеството на живот.

Операциите ще се извършат в столичната МБАЛ „Токуда“, съвместно с екипа на Отделението по ортопедия и травматология. Сколиозата засяга 1-3% от възрастното население по целия свят, включително в България и Турция, посочва проф. д-р Ахмет Аланай. Честотата й не зависи от държава и етнос, но се счита, че има известна генетична обусловеност – например ако майката има сколиоза, вероятността децата й също да развият заболяването се увеличава от 3% на 5-6%. Гръбначните деформации могат да бъдат вродени или да са симптом на друго заболяване – понякога се наблюдават при деца с невромускулни заболявания, като церебрална парализа и полиомиелит. В 80% от случаите обаче става въпрос за идиопатична сколиоза, което означава, че причината за възникването й не е ясна.

Когато е в лека форма, сколиозата представлява по-скоро козметичен проблем, а не заболяване. Но когато изкривяването е по-значително, то може да създаде сериозни проблеми на сърцето, белите дробове и дишането, да причини болка и като цяло да влоши качеството на живот. Ето защо лекарите препоръчват операция, ако деформацията надхвърли 50 градуса в горната част на гръбначния стълб или 40 градуса в долната.
Оперативно лечение за коригиране на сколиоза се прилага от 60-те години на XX в. Тогава обаче лекарите са били изправени пред два проблема: първо, те все още не знаели как да коригират сколиозата и просто се опитвали са спрат развитието й; и второ, оперативната намеса в областта на гръбначния стълб се смятала за особено рискова, защото може да предизвика парализа. Благодарение на съвременните технологии този вид хирургична намеса вече не е толкова рискова – при условие, че се извършва в лечебно заведение, което разполага с необходимото оборудване и опитни хирурзи.

Резултатите са много добри – при най-тежките деформации се постига средно 70% корекция, а при по-рано диагностицираните обикновено е 100%. Неврологичните увреждания по време на операция също са намалели до минимум. „При нас в „Аджъбадем“ съвременна апаратура позволява да се наблюдават всички нерви по време на операция и ако хирурзите предприемат рискован ход, мониторът ни сигнализира да спрем“, обяснява проф. д-р Ахмет Аланай.

Операцията е значително по-сложна, когато деформациите достигат 100-120 градуса. Само преди 10-15 години медицината не можеше да направи нищо за тези пациенти, но сега с възможностите на съвременните технологии за навигация, невромониторинг и др., те също могат да получат оперативно лечение и значително облекчение.

Проф. д-р Ахмет Аланай идва да оперира в България два пъти годишно. Включен е в групата за обучение на българските медици в рамките на програмата на SRS заради богатия си опит си в този вид операции и географската близост с Турция, която улеснява обмяната на опит.

„Изключително съм впечатлен от колегите хирурзи в България. Мисля, че след още няколко посещения, в рамките на 1-2 години, те ще могат да правят и самостоятелно сложните операции“, коментира проф. д-р Ахмет Аланай.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -