Изследват с ангиограф безвредно вече и бъбречноболни

PRINT
Д-р Васил Червенков

Диагностицирането на заболявания на периферната кръвоносна система вече може да се осъществява по безвреден начин, особено когато се касае за пациенти с бъбречна недостатъчност или други бъбречни заболявания. Това обявиха днес д-р Йошиаки Йокой и българските му колеги – д-р Валери Гелев (на снимката долу вдясно), началник на Клиниката по кардиология и доц. Васил Червенков (горе вляво), съпредседател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и началник на Клиниката по Съдова хирургия в „Токуда“.

На специален уъркшоп в японската болница известните лекари извършиха за първи път в България процедури за диагностициране на периферни съдови нарушения с използване на въглероден диоксид вместо контрастно вещество. В демонстрациите трима пациенти с бъбречни увреждания бяха подложени на изследването, което при други условия би било невъзможно да се извърши, заради пагубното въздействие на контрастното вещество върху бъбреците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи
Коронарографията е метод за диагностика и лечение
Кои изследвания са необходими преди операция

Д-р Валери Гелев„Възможността за използване на въглероден диоксид при такива процедури е позната на лекарите от много време, но компромисът с качеството на образа до скоро затрудняваше твърде много ангиографското изследване на съдовете. Със създаването на високотехнологични ангиографски апарати, какъвто е и този в „Токуда“, се позволява качествен образ и откриване на стесненията и запушванията на съдовете с помощта на изцяло безвреден въглероден диоксид. За някои пациенти това е единствената възможност за извършване на процедурата“, каза д-р Йокой, който пристигна специално за демонстрациите от японската болница „Кишивада Токушукай Хоспитъл“. Въглеродният диоксид се въвежда под рентенов контрол в една от артериите посредством катетър, какъвто се използва и при стандартно ангиографско изследване. Въглеродният диоксид позволява местата със запушвания да бъдат установени и излекувани. Впоследствие той се разтваря в кръвта и изчезва без остатък чрез дихателната система.

„Освен, че е напълно безвреден и единствен възможен за пациенти с бъбречна недостатъчност, този метод е изключително достъпен, тъй като въглеродният диоксид е значително по-евтин от контрастното вещество“ – заяви доц. Червенков, началник на Клиниката по Съдова хирургия в „Токуда“. „Благодарение на качествения образ от ангиографа, с който разполагаме, процедурата е възможност за много по-щадящо изследване на периферните съдове за определени пациенти. Използването на въглероден диоксид е приложимо специално при съдови нарушения на периферната кръвоносна система с придружаващи бъбречни проблеми. То дава огромен шанс на такива пациенти да получат адекватно лечение и да водят пълноценен живот.“ – добави д-р Гелев.

СНИМКИ: ТОКУДА

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Изследват с ангиограф безвредно вече и бъбречноболни беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *