четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПациенти с алергичен ринит чакат 5 г. за правилна диагноза

Пациенти с алергичен ринит чакат 5 г. за правилна диагноза

Есента е златен сезон за размножаване на микрокърлежите – акари, които се срещат във всяко домакинство. Оттам скачат и алергиите, свързани с тях. Те са и най-разпространените, стана ясно на пресконференция при старта на инициативата „Алергията е лечима“. Изследване на медицинския институт The Woolcock, показва, че нивата на микрокърлежи в домашния прах могат да се увеличат до 2-3 пъти повече през есента в сравнение с летните нива, тъй като тогава има идеални условия за развитието им – висока влажност (50%), поддържане на отопление в жилищата и намалена вентилация.

Ринитите и астмата имат тясна връзка с алергиите

Това подчерта доц. Мария Стаевска, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска. Над 40% от пациентите с алергични ринит имат и астма, и 80% от астматичните пациенти страдат от алергичен ринит. Доказано е, че при пациентите с алергичен ринит вероятността да развият астма е 3,5 пъти по-голяма, сравнена с останалите.

Много често алергичният ринит се пренебрегва и остава недиагностициран. Макар че симптомите могат да варират от леки до тежки, по-малко от половината пациенти (45%), страдащи от алергичен ринит, търсят медицинска помощ и лечение. Установено е, че пациентите прекарват средно 5 години преди да намерят подходящото решение на проблема.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Алергиите са 4 вида според реакцията на имунната система
Алергията се лекува с имунотерапия 
Над 1 млн. българи имат симптоми на алергия
Борят алергиите с БЦЖ ваксина 
Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

Противно на погрешните схващания, че алергията може да бъде повлияна само със симптоматични лекарствени средства, специалистите алерголози обръщат внимание на алергенната имунотерапия като единствен метод за лечение на алергията и предотвратяване на развитието на астма при пациентите с алергичен ринит.

Д-р Тихомир Мустаков, главен асистент в Клиника по алергология и астма към УМБАЛ Александровска, изнесе резултати от някои клинични проучвания, които показват че експозицията на домашни микрокърлежи в ранна възраст може да доведе до сериозни здравословни усложнения, както и че алергията към домашните микрокърлежи, за разлика от другите алергени, на по-късен етап може да премине в астма.

На сайта imamalergia.com всеки може да намери съвети и персонализирана информация, която помага на пациентите да управляват по-добре алергичното си заболяване. В България eдин от четирима е засегнат от респираторна алергия – алергичен ринит и астма. Ако не бъде предприето лечение, с времето тя се влошава.

Домашни микрокърлежи (акари): да узнаем повече за тези невидими същества

Кърлежите се хранят с човешка и животинска сквама („мъртва кожа“, остатъци от нокти, косми) и се развиват в нашата собствена вътрешна среда. Могат да бъдат открити в спалното бельо, завивките, килимите, тапицериите и килимите. Не самите микрокърлежи, а по-скоро протеините, намиращи се в изпражненията им, предизвикват алергия. Мерките за избягване на домашните микрокърлежи могат да намалят тяхната концентрация, но не и напълно да ги отстранят. Често това може да бъде достатъчно, за да се облекчат симптомите, но не и доведе до забележима разлика в състоянието на пациента.

Алергичен ринит: естествен ход на заболяването

Алергичният ринит засяга около 500 милиона души по целия свят. Симптомите могат да варират от лека до тежка форма, като 15% до 20% от хората страдат от тежка форма на болестта. Честотата на заболяването сред децата е много по-висока – 42%. Освен медицинските усложнения, проявите на алергичния ринит могат да доведат до отрицателни последици върху ежедневните активности, като намаляват производителността в училище и на работното място. Клинични проучвания са доказали, че симптомите могат да повлияят качеството на съня, когнитивната функция и психологическо благосъстояние.

Страдащите от алергия – какво преживяват:

„Има дни, в които от момента, в който се събудиш, знаеш, че ще бъде един от най-лошите. Ужасно е…“, София, 33 години

„Хората си мислят, че непрекъснато си болен и че винаги се оплакваш“, Филип, 33 години

„Когато кашлям, хората ме гледат все едно, че страдам от някаква странна заразна болест“, Виктор, 53 години.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -