Реклама
Начало Интервю Остеопорозата при възрастни е свързана с намаляване на половите хормони

Остеопорозата при възрастни е свързана с намаляване на половите хормони

0
Д-р Михаел Мацнер - специалист по ортопедия
Реклама

Остеопорозата е едно от онези коварни заболявания, които се развиват в продължение на години, без да проявят каквито и да е симптоми. Често за диагнозата се разбира при първата фрактура. Причините за заболяването са много и разнообразни. Остеопорозата не боли, но счупванията при възрастните водят до продължително обездвижване. То от своя страна задвижва каскада от процеси в организма, които може да доведат до усложнения и съдови инциденти.

Как се развива остеопорозата, може ли да я избегнем или поне да намалим последиците – вижте интервюто с д-р Михаел Мацнер, специалист по ортопедия и ортопедична хирургия в болница Wiener Privatklinik във Виена. Д-р Мацнер е член на множество международни дружества, сред които Австрийското дружество по ортопедия и ортопедична хирургия, Австрийското дружество по гръбначна хирургия, Австрийското дружество за регенеративна медицина и Международното дружество за развитие на гръбначната хирургия. През 1997 г. печели наградата Schering, а през 2008 г. получава стипендията на AFOR, както и награда за наука от Австрийското дружество по гръбначна хирургия.

На каква възраст се появява остеопорозата и колко често тя е причина за смърт при възрастните хора?

Говорейки за остеопорозата при възрастните хора, загубата на костна маса при иначе здрави пациенти протича успоредно с намаляването на половите хормони. За да назовем най-важните фактори и при двата пола, естрогенът намалява главно в началото на менопаузата при жените, а при мъжете в по-късните години със загубата на тестостерон.

Реклама

Смъртта се дължи най-вече на фрактури на тазобедрената става или на прешлените. В последните проучвания годишната смъртност е около 20% през първите шест месеца и около 25% през първите 12 месеца. След това смъртността започва да се изравнява с конкретната възрастова група. Но специфичните гръбначни фактори могат да се проявят на няколко нива, като процесът започва отново и отново. В действителност те водят до вторични негативни ефекти на кифоза, дисбаланс и най-вече до значително намалена белодробна функция.

Как точно костите стават порести и предизвикват остеопороза?

Костите винаги са в постоянен процес на резорбция на костна маса и същевременно на изграждане на костна маса. Ако този процес се наруши по някаква причина, балансът се губи и костта се резорбира повече, отколкото се изгражда. Това води до намаляване на костната маса и промяна в огледалната структура на костта, като се нарушава трабекуларната кост и тя отслабва.

Кои са основните причини за остеопорозата? Ниските хора и хората с поднормено тегло по-предразположени ли са към това състояние?

Недохранване поради каквато и да е причина, тежко заболяване с дълга продължителност, големи зони третирани с лъчетерапия или химиотерапия могат да доведат до намаляване на пиковата костна маса във фазата на растеж на скелета. Това увеличава индивидуалния риск от остеопороза. Дължината на тялото не е значителен фактор. Генетичните фактори могат да допринесат за това, но засега тези изследвания са далеч от рутинната практика.

Каква е разликата между остеопенията и остеопорозата? И двете ли заболявания могат да засегнат както мъжете, така и жените?

Остеопенията е родственик на остеопорозата, но с по-малък риск от костни фрактури. По принцип след загубата на костна минерална плътност на пиковата костна маса остеопенията е първият етап на загуба на костна маса. Следващата фаза е остеопорозата. Както жените, така и мъжете могат да бъдат засегнати от някое от двете заболяванията.

Кои са основните признаци на остеопорозата, независимо от това, че заболяването често протича без ясни симптоми? Пониженият ръст и недостигът на калций в организма ясни признаци на остеопороза ли са?

За съжаление при много пациенти няма ясни признаци и затова се налага да се направят изследвания за остеопороза, преди загубата да е станала клинично значима. Кръвните тестове могат да подскажат нещо, но измерването на костната минерална плътност е предпочитаният метод за получаване на цялостна представа, особено когато се комбинират. Правилото е да се започне тестване при жените от 10 до 15 години след менопаузата, а при мъжете – между 70 и 75-годишна възраст. Загубата на височина може да е вторична причина за остеопороза, но най-често за това допринасят други фактори.

Какво е лечението на остеопорозата и какво трябва да знаят пациентите, страдащи от това заболяване?

Основната терапия е добавяне на калций от около 1000 mg и витамин D от 800 IU (международни единици). Това са най-общи препоръки и също така зависят от начина на хранене на конкретния човек. Дозировката ще трябва да се определи окончателно под надзора на лекар.

Съществуват ли някакви рискове от хормоналното лечение при жени в менопауза, като например образуване на тромби или някои видове рак?

Хормонално асистирани лечения могат да се провеждат при жени, при които липсват рискови фактори. Преди години бяха широко използвани, но поради това, че се допускат лекарства с по-малко странични ефекти, подходящи и за двата пола, и с широк спектър от ефекти за пациентите, загубиха значението си.

Може ли остеопорозата да се предотврати чрез диета? Каква диета трябва да спазва пациентът с остеопороза?

Диетите могат да причинят остеопороза, но заболяването не може да се избегне чрез специфична диета. Тъй като предотвратяването е от решаващо значение, най-важен е приемът на витамин D. Чрез него можете да направите много, без да има почти никакъв риск. Приемът на калций е също толкова важен, колкото и на витамин D. Вариантите са няколко, така че можете да изберете тези, които ви харесат с най-много наличен калций.

Обратима ли е остеопенията и за какъв период от време?

Остеопенията и остеопорозата са в ограничена степен „обратими“. Ако има съпътстващо заболяване, то трябва да бъде преборено на първо място. Лекарствата могат да помогнат за преодоляване на по-нататъшната загуба или дори да подобрят костната плътност. Затова костната плътност трябва да се следи през целия живот, тъй като някои лекарства могат да загубят ефикасността си, което да доведе до промяна на терапевтичния подход. Не трябва да се смята, че подобрението означава, че болестта е била излекувана.

Какви спортове могат да практикуват хората, страдащи от остеопороза?

В основни линии, освен предразполагащите лекарства, физическата активност и излагането на слънчева светлина са ключови фактори. Физическата активност трябва да е съобразена с възрастта и да е насочена към трениране на мускулите.

Много е важно пациентите да бъдат тренирани, особено след падания, за да възвърнат силата и самочувствието си в ежедневните дейности и в спорта. Като цяло пациентите трябва да се занимават с онези спортове, които харесват и с които имат опит. При тези пациенти бих изключил спортовете с ударна сила или висока енергийна консумация.

Съществува ли лек за остеопорозата?

Търси се лек, но по-важното на този етап е изобщо да избегнем заболяването. Тъй като скринингът не се прави навреме, винаги сме с една крачка назад в лечението на отделния пациент. Поради това, че разбирането за остеопорозата все още е в процес на развитие, лек не съществува.

Редактор Ина Димитрова

Източник: Wiener Privathospital

Реклама

Exit mobile version