Реклама
Начало Изследвания Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

0
център проф. Пламен Кинов
Реклама

Остеопенията е състояние на намалена костна плътност, междинен стадий между нормалната кост и остеопорозата. Означава повишена склонност към счупване. Това обясни проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. С годините и поради хормонални промени се нарушава костната синтеза. Започват да доминират процесите на разграждане. В резултат здравината на костите намалява, те стават по-крехки и склонни към счупване дори при лека травма. С остеопения и остеопороза се описва едно и също заболяване, но с различна степен на тежест.

Проф. Кинов приема пациенти в своя център – данни за контакт ще намерите на ortho-centre.com

Остеопенията обикновено върви с други хронични заболявания

Когато не се дължи на друго заболяване, остеопенията е част от инволутивните процеси в организма. Обикновено се развива на фона на други придружаващи заболявания, които засягат сърдечносъдовата, централната нервна система, посочва проф. Кинов. Рискът за пациентите нараства, ако се получи фрактура. Общото състояние може бързо да се влоши. Придружаващите заболявания обикновено се обострят, а възстановяването след счупването е трудно и невинаги пълно.

Реклама

Основен критерий за разграничаване на нормалната плътност на костта от болестно намалената здравина е костната денситометрия. Костната денситометрия трябва да бъде извършвана веднъж на две години при рискови за остеопороза пациенти, както и при жените след менопауза. Мъжете също не са пощадени от остеопорозата и определени рискови групи трябва да контролират костната си плътност периодично, подчертава ортопедът. Дори ако тя не показва обезпокоителни стойности, пациентът трябва да се лекува за костна слабост, ако е претърпял фрактура. В България над 50% от жените над 50-годишна възраст, или около 1 млн. жени, са изложени на риск от остеопоротична фрактура. И този риск не се ограничава само до жените. Притеснително е и, че около 160 хиляди мъже също са с повишен риск от остеопоротична фрактура.

Преходът към остеопороза е плавен и има индивидуални особености

Колкото по-голямо е отклонението, установено с изследване, толкова по-силно изразена е болестта. Когато отклонението е между минус 1,0 и минус 2,5, в медицината се говори за остеопения. Когато отклонението е още по-голямо – по-надолу от минус 2,5, вече е налице остеопороза. Тогава рискът за счупване на кост е много по-голям.

Преходът от едната степен (остеопения) към по-тежката – остеопороза, е плавен и зависи от индивидуални особености. При някои пациенти рискът от фрактури е голям и при стойности в обсега на остеопенията.

Поради общите рискове за здравето, свързани с остеопорозата и нейното сериозно усложнение – фрактура при намалена костна плътност – остеопенията, трябва да се вземат мерки за укрепване на костите. Това съветва проф. Кинов.

Диетата: мляко и риба

Те включват периодичен контрол на костната плътност на две години за рисковите пациенти и жените след менопауза. Адекватната двигателна активност и пълноценното хранене допринасят за здравината на костите.

Ортопедът препоръчва диетата да съдържа протеини и калций (но не калций на таблетки, повишават риска от атеросклероза). Подходяща храна са млякото и млечните продукти, рибата.

При остеопения – намалена костна плътност, незабавно трябва да се вземат мерки, които включват дългосрочен прием на медикаменти, укрепващи костта. Лечението е продължително, над 2 години, и изисква периодично проследяване на костната плътност.

Реклама

Exit mobile version