Реклама
Начало Изследвания Безплатни изследвания за диабет в Александровска

Безплатни изследвания за диабет в Александровска

0
изследване за захарен диабет
Реклама

УМБАЛ „Александровска“ ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни 2024г. в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще се записват лица без поставена диагноза, по определени от лекарите критерии. За първи път пакетът включва четири безплатни изследвания – на урина, на периферна и  на венозна кръв, с показатели за оценка на риска от диабет, на бъбречната функция и на сърдечносъдовата система.

Изследванията и консултациите ще се проведат по график в Центъра за превенция на захарния диабет и неговите усложнения към Клиниката по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Александровска“. Той се намира на 1-я етаж, в дясното крило на сградата срещу арката. Записването e задължително и се извършва онлайн на страницата на Института за здравно образование, който е партньор на кампанията – www.healthedu.eu.

Отворена е и гореща телефонна линия 070010126, от 17 до 19ч. в делничните дни (на цената на един градски разговор, според тарифния план на мобилните мрежи). 

Хора с рискови фактори, които не са изследвали гликиран хемоглобин

Реклама

Препоръчително е да се записват хора, които не са правили измерване на гликиран хемоглобин досега и имат някой от следните рискови фактори: наднормено тегло или затлъстяване; близък роднина със захарен диабет тип 2 (родител, брат, сестра); високо артериално налягане; високи нива на холестерол; претърпян съдов инцидент (инсулт или инфаркт); наличие на характерни за диабета симптоми като постоянен глад, жажда, често уриниране, внезапно отслабване или прекомерно наддаване на тегло; възраст над 45 години.

Предиабетът (ПД) е междинно състояние, при което нивата на кръвната захар са по-високи от нормалните, но не са достатъчно високи за поставяне на диагноза захарен диабет тип 2 (ЗД2). ПД има при нарушена гликемия на гладно или нарушен глюкозен толеранс. ПД засяга значителен дял от възрастните и може изпреварващо, още преди появата на ЗД2, да доведе до развитие на микро- и макроваскуларни усложнения. Посланието на кампанията „Не чакай диабета, изследвай се днес!“ е насочена към хора, които нямат диабет, но рискуват да го развият, ако не променят навиците си. Целта е пациенти с риск от диабет да бъдат идентифицирани и своевременно лекувани.

Източник: Александровска болница

Реклама

Exit mobile version