Реклама
Начало Любопитно Първи пациент транспортиран с хеликоптер от Шумен до София

Първи пациент транспортиран с хеликоптер от Шумен до София

0
hems хеликоптер спешна помощ
Реклама

Центърът за спешна медицинска помощ по въздух транспортира първи пациент днес – от болница до болница. Мъжът, който е в тежко състояние, е транспортиран от МБАЛ Шумен до болничното вертолетно летище на УМБАЛ „Света Екатерина“. От там е поет от реанимационен екип и отведен във Военномедицинска академия. Подробности за заболяването и състоянието му не се съобщават.

Медицинският екип се състои от д-р Вера Иванова и медицинска сестра Георги Радоев. Изпратени са по сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха. Сигналът е подаден  към Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ) в 7.30 часа. Два часа по-късно хеликоптерът каца в МБАЛ Шумен, за да транспортира пациента до София.

Шест медицински екипа са обучени да обслужват тежки пациенти по въздуха

Още през изминалата година сто медицински специалисти бяха сертифицирани, след като преминаха през физически, медицински прегледи и обучение в базата на Военномедицинската академия – София.

Реклама

След това е извършен подбор на кадри и са сформирани шест медицински екипа. На 29 май 2024 г. приключи допълнителното обучение на медицинските екипи от „Леонардо“ за работа с медицинската апаратура на борда на хеликоптера. След всички необходими подготвителни и обучителни мероприятия, медицинският състав бе в абсолютна готовност да изпълнява мисии. Създадени са дежурства на екипите за работа в ЦСМПВ. Днес дежурният екип получи първия си реален сигнал за оказване на спешна помощ по въздуха.

През 2023 г. бе създаден Център за спешна медицинска помощ по въздуха (ЦСМПВ). В него е разположена Координационната централа, която поема сигналите за случаите, изискващи оказване на спешна медицинска помощ по въздух. Централата е оборудвана и кадрово обезпечена и също е в абсолютна готовност за работа. Извършена е и необходимата интеграция със Системата 112, както и тестови сесии по подаден сигнал.

Източник: МЗ

Реклама

Exit mobile version