Реклама
Начало Здравна политика Почти всички областни болници ще посрещат пациенти с хеликоптер

Почти всички областни болници ще посрещат пациенти с хеликоптер

0
спешна помощ с хеликоптер
Реклама

Първата група от 50 лекари и специалисти, които ще оказват спешна медицинска помощ по въздуха, преминават през обучение сега в симулационния център на Военномедицинската академия. Министър Асен Меджидиев посочи, че Италия оказва помощ, като там скоро ще се обучават български преподаватели. Местните здравни власти ще споделят с тях своя опит за спасяване на спешни пациенти по въздуха.

В почти всички областни и университетски болници в страната ще има площадки за кацане на медицинските хеликоптери. Миналата седмица се срещнахме с директорите на тези лечебни заведения. В момента се извършва заснемането и след това ще започне изграждането на тези площадки“, обясни министърът. Той увери, че в България помощта, която ще се осъществява от медицинските хеликоптери, ще бъде държавен ангажимент и ще е напълно безплатна за пациентите.

Лекарите учат реални ситуации с помощта на манекени

Д-р Меджидиев припомни, че наскоро е посетил базата в Пиемонт – Торино, където се подготвят нашите хеликоптери. „Там се запознах и с техния симулационен център, с медицинското оборудване на хеликоптерите. Това, което виждам тук, е почти същото. Колегите, които започнаха обучението си, все още са на теоретичната част, но благодарение на тези зали и това оборудване, ще могат да се запознаят с действителната обстановка в един такъв хеликоптер. Манекените, които са поставени също са много висок клас, така че лекарите и медицинските специалисти тук ще разполагат с всичко необходимо за своето обучение“, посочи още министърът на здравеопазването.

Реклама

Вече се организират хангарите към базите, където ще бъдат разположени хеликоптерите. „Организираме и Националния център за спешна медицинска помощ по въздуха. Информационно обслужване вече са изготвили софтуера, чрез който ще се осъществява връзката с всички спешни центрове и лечебни заведения в страната, с Държавния авиационен оператор и РВД, чрез които пък ще се осигуряват въздушните коридори.“, поясни той. По думите му Центърът ще има директна връзка и с хеликоптерите по време на полет, за да получава информация за състоянието на пациента и да координира организацията с лечебното заведение, което ще го поеме. От 1-и юни се очаква Центърът трябва да заработи.

Обучението се води от сертифицирани в НАТО експерти

„Програмата и обучението са много интензивни в нашия център. От страна на Военномедицинска академия са ангажирани четирима преподаватели. Те са опитни, сертифицирани по натовски стандарт. Тук обаче има и редица специфики, когато говорим например за кърмачета, за бременни жени, за родилки. Това е предизвикателство, което залегна и в съставянето на програмата за това обучение“, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Източник: ВМА, Министерство на здравеопазването

Реклама

Exit mobile version