Реклама
Начало Здравна политика Безплатна ваксина срещу коклюш за бременни

Безплатна ваксина срещу коклюш за бременни

0
ковид ваксина
Реклама

Бременните вече могат да получат безплатна ваксина срещу коклюш, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Близо 800 са регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май 2024 г.

Актуализиран е Имунизационният календара министър Кондева издаде заповед за временни противоепидемични мерки. Те включват създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица (трети триместър).

https://bolenzdrav.com/intervu/koklyush-magareshka-kashlitsa-simptomi-i-lechenie

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация. Тя включва коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Реклама

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари. Във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Имунизацията на бременни е еднократна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина. Има и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

Препоръчва се преди посещение на кабинета желаещите да се свързат с РЗИ по телефони за уточняване на подробности и получаване на допълнителна информация, свързана с имунизацията.

Източник: Министерство на здравеопазването

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version