Реклама
Начало Здравна политика От юли ще карат спешни пациенти и с хеликоптер

От юли ще карат спешни пациенти и с хеликоптер

0
медицински хеликоптер
Реклама

Център за спешна медицинска помощ по въздуха ще започне да функционира от месец юли 2023 г. Звеното бе създадено днес с постановление на Министерски съвет, обяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Необходимите за целта финансови средства ще бъдат осигурени от държавата.

Центърът ще има персонал от близо 60 души. Назначаването им започва от 15 май. Спешният център ще включва и пет отделни HEMS бази. В София и Пловдив базите ще са разположени на съответното летище. Във Варна ще е в УМБАЛ „Света Марина“, в Долна митрополия – висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“, а в Ямбол – МБАЛ „Свети Панталеймон“.

Медиците, които ще дават дежурства в петте оперативни центъра, ще преминат специално обучение. Вече има записани 106 души на курсовете за спешна помощ по въздуха, така ще има пълно покритие на всички оперативни центрове.

Реклама

Още тази седмица Министерство на здравеопазването обявява обществени поръчки за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите. Прогнозата на министър Меджидиев е те да бъдат готови до края на юли. Тогава се очакват и първите два хеликоптера с чуждестранни пилоти и с техници.

Делегация от МЗ е била на посещение в Италия за закупуването на шестте медицински хеликоптера от фирма „Леонардо“. Експертите са се запознали на място с организацията за центъра за спешна медицинска помощ по въздуха. Здравният министър е посетил и обучителния им център, като е заимствал и програмата им за обучение на медици и пилоти.

Източник: Министерски съвет

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version