Реклама
Начало Новини Колко опасен е предиабетът? Качва риска от инфаркт и деменция

Колко опасен е предиабетът? Качва риска от инфаркт и деменция

0
диабет кръвна захар
Реклама

Предиабетът е по-опасен, отколкото повечето хора осъзнават, казват учени от Германския център за изследване на диабета. Затова пък навреме взетите мерки спасяват от тежки усложнения и може дори да не се стигне до диабет. Захарната болест е заболяване, което се развива подмолно в продължение на години. Той е предшестван от по-дълъг период, в който кръвната захар е повишена през повечето време. Състоянието се нарича преддиабет и е ясен сигнал, че е необходимо да се вземат мерки. 

Лесна диета при инсулинова резистентност и висока кръвна захар

Реклама

Важно е да се подчертае, че рискът от различни вторични заболявания нараства още в преддиабетната фаза. Той е свързан с по-високите нива на кръвната захар. 

Анализ на експерти от Германския център за изследване на диабета разглежда по-отблизо връзката между преддиабет и риска от свързани с диабета съпътстващи заболявания.

Рискове, свързани с висока кръвна захар – от инфаркт до деменция

„Резултатите показват, че преддиабетът е свързан с повишен риск от вторични заболявания като сърдечно-съдови заболявания като инфаркти, инсулти, хронични бъбречни заболявания, деменция и рак“, обяснява проф. Майкъл Роден, научен директор на центъра. Като цяло, преддиабетът е свързан с по-висок процент на смъртност. „Съвършено ясно е, че преддиабетът е по-опасен отколкото повечето хора предполагат и изисква повишено внимание“, казва лекарят.

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

Най-важното е, че промяната в начина на живот в преддиабетната фаза може да предотврати ефективно диабет тип 2. Храненето е основно. Проф. Роден съветва да се премине към по-здравословни принципи на хранене, например средиземноморска диета. Това не е толкова диета, колкото принципи на хранене.

Също толкова важно е да се увеличи физическата активност и да се свали наднорменото тегло. Особено опасни са излишните килограми в областта на корема. Ако успеете да се освободите от тях, имате сериозен шанс да нормализирате обмяната на глюкозата в организма. По този начин могат да се предотвратят сериозни вторични заболявания. 

Ако се отнесете небрежно към повишените стойности на кръвната захар, продължите да се храните както досега и не отслабнете, рискът от диабет в близко бъдеще се увеличава с 10 до 30 процента.

При кои стойности на кръвната захар се говори за преддиабет

Преддиабетът е налице, когато нивата на кръвната захар на гладно са в повишения диапазон от 100 до 125 mg/dl или гликираният хемоглобин (HbA1c) е между 5,7 и 6,4 mmol. Гликираният хемоглобин сочи средната кръвна захар през последните три месеца (толкова е животът на червените кръвни телца). Важен показател е и инсулиновата резистентност. При нея клетките реагират по-слабо на хормона инсулин, който отваря клетката, за да може тя да използва кръвната захар като източник на енергия.

Тези хора имат високи нива на инсулин в кръвта, но той не може да действа на клетките така, както при здравите хора. Съответно след хранене нивата на кръвната захар остават значително по-високи от нормалното за по-дълъг период от време.

4 усещания в краката, които са сигнал за повишена кръвна захар

Ранните предупредителни признаци на преддиабет включват:

  • постоянна жажда;
  • често уриниране;
  • умора;
  • податливост на инфекция.

12 причини за сухотата в устата

Все пак едно изследване с повишена кръвна захар не е основание за диагноза. Тя се поставя само въз основа на обстоен медицински преглед. В допълнение към измерването на кръвната захар на гладно се определя гликираният хемоглобин HbA1c, прави се орален тест за глюкозен толеранс (OGTT), изчислява се т.нар. HOMA индекс.

Всеки, който има диабетици в семейството,  има наднормено тегло или усеща някои от посочените симптоми, трябва редовно да проверява кръвната си захар. 

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version