Реклама
Начало Новини Кога ще дойде новата ваксина срещу рак?

Кога ще дойде новата ваксина срещу рак?

0
микро РНК ваксина срещу ковид ваксина за рак
Ваксините предпазват от тежки заболявания.
Реклама

Първата микро РНК ваксина срещу рак може да бъде одобрена още през следващата година. Какво е специалното при тези ваксини? Как действат и какви са техните постижения?

Микро РНК ваксините станаха популярни по време на COVID-19 пандемията. Първоначално основният интерес на изследванията не беше разработването на ваксини срещу патогени, а по-скоро такива, които могат да се използват за лечение на рак.

Първите микро РНК ваксини за рак ще лекуват меланом

В момента различни фармацевтични компании работят интензивно върху такива терапевтични ваксини срещу рак – включително двата производителя на иРНК ваксини срещу коронавируса: германската компания BioNTech и американската фармацевтична компания Moderna. И двете компании са си поставили за цел да лекуват меланом – агресивна и често фатална форма на рак на кожата.

Реклама

Moderna представи резултатите от фаза 2 на своето проучване на конгреса на Американското дружество по клинична онкология (ASCO 2024) в Чикаго. В този вид тест се проверява ефективността на новото лекарство върху средно голяма група пациенти.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/prof-tsilinski-imunoterapiyata-lekuva-dori-metastazi-pri-melanom

Микро РНК ваксината сваля риска от далечни метастази в комбинация с друга терапия

Ваксината на Moderna не е предназначена за самостоятелно приложение, а се използва в комбинация с антитялото Keytruda на американската компания Merck & Co. Keytruda вече е одобрена за лечение на меланом.

В проучването участват 150 души, които получават или комбинация от двете лекарства, или само антитялото. След три години наблюдение, почти 75% от участниците, получили комбинираната терапия, нито са претърпели рецидив, нито са починали от рак, в сравнение с 56% при пациентите, получаващи само антитялото.

Допълнително, рискът от далечни метастази в други органи, като белите дробове и мозъка, е намален с над 60% при комбинираната терапия.

Как действат мРНК ваксините срещу рак?

Имунната система се бори с чуждите структури, включително патогени и туморни клетки. При класическите ваксинации се прилага малка доза от такова чуждо вещество – убити или инактивирани патогени, техни фрагменти или лабораторно пресъздадени протеини. мРНК ваксините карат тялото да произвежда само „чуждите“ структури, по-точно типични протеини на тумор или патоген.

Приложената иРНК служи като план, който се транспортира в клетките на тялото. Клетките го разчитат и произвеждат желаните чужди протеини. Имунната система ги запомня и се бори с тях при следваща среща – независимо дали са патогени или туморни клетки.

В бъдеще ще има два класа терапевтични мРНК ваксини срещу рак:

  1. Ваксини, съдържащи чертежи на структури, типични за определена форма на рак, подходящи за всички пациенти с този вид рак.
  2. Персонализирани ваксини, като новата на Moderna, разработени според индивидуалните характеристики на тумора на всеки пациент. Лекарите вземат проби от тумора, анализират ги и фармацевтите произвеждат ваксина, съдържаща план за съответния туморен протеин.

Техническите усилия за производството на персонализирани ваксини са ниски, като те могат да бъдат произведени в рамките на седмици.

Колко време действат микро РНК ваксините?

Теоретично, подобно на други ваксини, те могат да действат дълго време. След като имунната система запомни чуждата структура, тя ще се бори с нея при всяка среща в тялото. Това означава, че дори разпръснатите ракови клетки нямат шанс. Проблем може да възникне, ако ракът мутира и загуби специфичната характеристика, която е основа за иРНК ваксинацията.

Могат ли тези ваксини да предотвратят рак?

Не. Тези ваксини не предотвратяват рак, а са насочени към съществуващи тумори в тялото и се наричат терапевтични ваксини. Те насочват имунната система към опасни структури, в случая – към собствените туморни клетки на тялото.

Могат ли да се използват срещу всички форми на рак?

Това не е сигурно. Туморите трябва да имат специални характеристики, на които имунната система реагира добре, като определен протеин на повърхността на раковите клетки. Това може да варира в зависимост от вида рак и индивидуалния пациент. Черният рак на кожата е особено подходящ за иРНК ваксинация, така че първите иРНК ваксинации за него вероятно скоро ще излязат на пазара.

Кога ще дойдат мРНК ваксините срещу меланом?

Ако всичко върви добре, ваксината срещу меланома на Moderna може да бъде одобрена в Европа през 2025 г., след успешно по-голямо проучване фаза 3. BioNTech се надява да бъде готов до 2026 г.

Редактор Ина Димитрова

Източник: News-air.com

Реклама

Exit mobile version