Реклама
Начало Заболявания и лечение Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е...

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

0
Реклама

Понякога е трудно да се постави диагноза преддиабет или диабет тип 2, затова са разработени тестове за разграничаването им. СЗО е валидирала два варианта – натоварване с глюкоза през устата, като има определени стойности за кръвната захар на гладно и на 120-ата минута. До голяма степен има значение и кръвната захар на 60-ата минута, казва д-р Ангел Маринчев, началник на отделение по ендокринология в УМБАЛ „Св. Анна“. Другият валидиран наскоро показател е гликираният хемоглобин Hg А1С. Той е достатъчен, за да приемем диагноза диабет, ако е по-висок от определена стойност, но не и да я отхвърлим, ако е по-нисък от нея. Има хора с по-ниски стойности на гликирания хемоглобин, които са в преддиабетно състояние и те могат да развият усложнения от захарен диабет, макар и по-бавно, ако не се лекуват.“

Вижте още: 21 съвета за по-добър контрол на кръвната захар

Граничните състояния също трябва да се лекуват

д-р Ангел Маринчев ендокринологИма случаи на гранични състояния. На тези пациенти често се предписват лекарства, защото проучвания са установили, че ако се лекуват, е по-малко вероятно да развият диабет, обяснява ендокринологът. Той изтъква като доказано, че пациенти в преддиабетно състояние, на които е препоръчано само да се движат повече, да отслабнат и да ограничат въглехидратите, е по-вероятно да развият диабет, за разлика от започналите лечение.

Реклама

Епидемиологичните проучвания на проф. Анна-Мария Борисова са установили, че около 10% от пациентите с вече развит диабет не знаят за това. Основните фактори за развиване на заболяването, които трябва да се контролират, са кръвната захар, нивото на мазнините, артериалното налягане и телесното тегло. Тютюнопушенето и консумацията на алкохол също са изключително рискови. Появата на симптомите на заболяването ознкчава,че нещата вече са напреднали, затова е добре да има програми за профилактика.

Най-добре е изследванията за метаболитни отклонения и захарен диабет да се правят на млади хора, които нямат оплаквания, но са с повишен риск – имат наднормено тегло и затлъстяване, хванати са няколко пъти с повишено кръвно, имат близки с диабет. Иначе какво значение има, че някой пациент е диагностиран с диабет, ако вече е направил миокарден инфаркт. Той ще се лекува, но вече е развил късни усложнения, казва лекарят.

Какво е инсулин и защо е важен за организма

Свалянето на килограми намалява дозата на лекарствата

Ако телесното тегло се намали с 5%, това води до намаляване дозата на поне едно лекарство. Отслабване с 10% води до намаляване на 2 лекарства.

Един от най-масово ползваните медикаменти вече е регистриран и за пациенти, които нямат диабет, а са в предиабетно състояние. Те са само с инсулинова нечувствителност на тъканите при нормални стойности на кръвната захар. При тези хора има тенденция да пълнеят, появява се и хипертония, липидната обмяна също страда, чернодробните промени са в посока омазняване на черния дроб. Ако някой пациент има нормална кръвна захар, но пълнее и има омазняване на черния дроб, веднага трябва да му се даде медикамент, казва ендокринологът.

Според него у нас често се включва инсулиново лечение на хора, при които няма съответните медицински показания. „Инсулинът е животоспасяващ за пациенти, чиято панкреасна функция е изчерпана, т.е, бета-клетките на панкреаса не произвеждат достатъчно инсулин. Някога инсулинът се използваше за преодоляване на инсулиновата нечувствителност на тъканите, което е основният метаболитен проблем при диабет тип 2, но в момента има 13 групи медикаменти за лечение на захарна болест.“

Инсулинова резистентност – какви трябва да са диетата и лечението

Включването на инсулин – само по преценка на ендокринолог

Необходимостта от включване на инсулиново лечение трябва да се прецизира задължително от ендокринолог. Още по-добре е пациентът да постъпи в болнично заведение, за да се докаже необходимостта от инсулиново лечение, което да му е нужно от този момент нататък през целия му живот, съветва д-р Маринчев. Изтъква, че много често се случва при възпалително заболяване като пиелонефрит или пневмония пациент, който е на хапчета, да влоши показателите си и да се наложи приложение на инсулин по време на възпалителния процес. Това може да се наложи временно и при някакво хирургично лечение, но не означава, че пациентът до живот се нуждае от инсулиново лечение. Има и случаи, при които може да се използва инсулин, но в комбинация с 2 или 3 медикамента от други класове, смята лекарят.

Някои смятат, че щом нещо не се заплаща от здравната каса, то не е добро, а не е така. Понякога се налага за пациент, който получава два медикамента за диабет, да му се добави инсулин, но здравната каса не разрешава и препоръчва да се махне единият. За щастие, доста пациенти разбират, че е в техен интерес сами да доплатят за още медикаменти, казва д-р Маринчев.

Реклама

Exit mobile version