Реклама
Начало Заболявания и лечение Храчки в гърлото – какво да правим

Храчки в гърлото – какво да правим

0
кашлица болни гърло храчки
Реклама

Постоянното стичане на секрети в гърлото може да е много неприятно, защото ни кара често да си прочистваме гърлото. В статията ще разгледаме двата случая – с наличие на кашлица или без нея. Ще намерите и популярни бабини рецепти за кашлица с храчки.

Кашлица с храчки

Кашлицата с храчки обикновено е предизвикана от вирусна инфекция, която може да премине и в бактериална. Началото е като на обикновено вирусно заболяване с болки в гърлото, с или без температура, отпадналост.

Дразненето първо е в гърлото, после може да засегне сливиците или да слезе надолу по дихателните пътища. Първите 2-3 дни от началото на инфекцията са решаващи. Обикновено се лекуваме с лекарства без рецепта като парацетамол, ибупрофен, аспирин и различни растителни препарати с противовирусни свойства или път сиропи за кашлицата.

Реклама

Ако организмът е достатъчно силен, най-късно до третия ден започва подобрението. По-неприятното е, когато кашлицата се задълбочи, тя става влажна и ангажира все повече бронхите и белите дробове. Случи ли се такова развитие, консултацията с лекар е задължителна. Възможно е да се стигне до бронхит, дори пневмония.

Възможно е към първоначалната инфекция с даден вирус да се добавят и други вируси или пък бактерии. Част от тези бактерии нормално обитават нашия организъм – лигавиците, червата, и когато имунитетът рязко падне, те започват да се размножават безконтролно.

Храчки без кашлица – кои са възможните причини

Храчките без кашлица не са толкова опасни от гледна точка на потенциални усложнения. Затова пък са също толкова неприятни, особено когато ходим на работа или излизаме с приятели. Наличието на храчки без придружаваща кашлица може да означава няколко възможни състояния. Ето основните причини, които трябва да имате предвид:

Задна хрема : Това се случва, когато слузта от носните канали се стича по задната част на гърлото. Дължи се на алергии или инфекции на синусите. Понякога може да е дори заради по-резки промени във времето.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) : Състоянието е познато като киселини в стомаха. В легнало положение стомашната киселина може да достигне до гърлото и да го раздразни. Това стимулира отделянето на излишна слуз, която може да се изкашля или да се види, без да е налице истинска кашлица.

Инфекции на дихателните пътища: Някои инфекции, като пневмония или бронхит, могат първоначално да се проявят с минимална или никаква кашлица, особено в ранните им стадии. Отделянето на храчки може да бъде един от първите забележими симптоми.

Замърсяване на околната среда : Излагането на замърсители, като цигарен дим, индустриални химикали или други дразнители, може да доведе до повишено производство на слуз. По-чувствителните хора може да получат симптоми, дори когато са на улицата с мръсен въздух (фини прахови частици).

Астма : В някои случаи астмата може да се прояви с минимална кашлица, но все още да произвежда храчки поради възпаление в дихателните пътища.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) : ХОББ е тежко заболяване, при което има трайно стесняване на дихателните пътища. Пациентите често страдат от хроничен бронхит, може да доведе до постоянно производство на слуз.

Алергии : Алергичните реакции могат да накарат тялото да произвежда излишна слуз, което води до появата на храчки.

Още причини за храчки без кашлица

Лекарства : Някои лекарства могат да причинят сухота или дразнене на дихателните пътища, което води до отделяне на храчки.

Основни белодробни заболявания : По-рядко срещани, но по-сериозни състояния, като рак на белия дроб или интерстициална белодробна болест, също могат да се проявят с необичайно отделяне на храчки.

Ако разпознавате вашия проблем в някои от описаните състояние, потърсете лекар за изясняване на точната диагноза. Това може да са различни специалисти – гастроентеролог за киселините, алерголог за алергиите, белодробен специалист при съмнения за засягане на бронхите и белия дроб.

Допълнителни лабораторни или образни изследвания ще помогнат да се определи основната причина. Те се назначават по преценка на специалиста съобразно индивидуалното състояние и оплаквания.

Бабини рецепти за кашлица с храчки

Дали са с кашлица или не, всеки иска да се освободи от дразнещите храчки по-бързо. Това е по-лесно, когато секретът е по-воднист и не толкова жилав. Жилавите секрети трябва първо да бъдат леко омекотени, за да се отделят по-лесно от лигавицата.

При по-сериозна или продължителна инфекция лекарят може да предпише антибиотици. В повечето случаи са достатъчно добре познатите бабини рецепти за кашлица с храчки. Мед, лимон, джинджифил, мащерка, мента и лайка са добре познатите средства, които се намират в повечето домове.

Медът, използван за лечение, трябва да бъде истински. Такъв мед през зимата обикновено е в твърдо състояние, кристализирал. Може да се добавя в билкови чайове или да се смесва с лимонов сок, сварен или суров джинджифил. Важно е да знаете, че при температура над 40 градуса, част от полезните вещества в меда се губят. Изчакайте чая малко да се охлади, преди да добавите!

Ето още две популярни бабини рецепти за кашлица

Направете си сироп за кашлица – тук лукът е естественият лек. Бързо и лесно: накълцайте лука, сложете в буркан с капак с една супена лъжица твърд мед, затворете буркана. След известно време се образува сок. Това е сиропът за кашлица, който може да се дава без притеснение на децата. При това той ще продължи да се отделя от лука и меда. 

Домашна рецепта с черна ряпа: От ряпата се отрязва капаче, издълбава се и се пълни с 2-3 лъжици мед. Стои така една нощ и сиропът, който се е образувал вътре, се използва като сироп за кашлица. 

Автор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version