Реклама
Начало Интервю Д-р Свиленов: Пневмония може да се развие и без температура

Д-р Свиленов: Пневмония може да се развие и без температура

0
Д-р Кирил Свиленов личен лекар в София
Реклама

Какво да правим при вирусна инфекция, може ли да объркаме, ако се самолекуваме? Опасна ли е атипичната пневмония, която се разпространява в Китай и има ил риск за нас? По тези и други въпроси, свързани с боледуването от сезонни вируси, разговаряме с опщопрактикуващия лекар д-р Кирил Свиленов. В момента той записва пациенти за нова втора практика, която се намира в Медицинския център на УМБАЛ Лозенец (Правителствена болница) в София, ул. Козяк 1. Първата практика е в ДКЦ 29, кв. Хиподрума. Пациентите на д-р Свиленов могат да го посещават и в двата кабинета. Записването на нови пациенти в практиката му става на телефон +359 895660650 (има и Viber) от 9 до 17 часа всеки делничен ден.

Д-р Свиленов, какви вируси циркулират в момента и с каква симптоматика? 

В момента циркулират множество различни вируси, като по-сериозните от тях са грипните – тип А и Б, респираторно-сцинтиалният вирус и разбира се – ковид. Има и много от обикновените вируси на настинката, които може да ни разболеят, макар обикновено да отминава бързо. 

Може ли по симптомите да познаем, какъв е вирусът?

Първите симптоми не са показателни за вида на вирусната инфекция, защото си приличат – главоболие, болки в гърлото, болки в тялото и мускулите, отпадналост, понякога температура или кашлица. Трудно е да се отграничат вирусите само по картината на протичане на заболяването. Тук е изкуството на лекаря, да разпита пациента, да назначи подходящи изследвания и да прецени цялостно състоянието му. 

Как протича сега ковид? Има ли нещо по-различно отпреди година?

Реклама

Ковид протича с характерните си симптоми, познати от миналата година – силни болки в гърлото, запушен нос, понякога температура. Има и оплакване от болки в очните ябълки. 

Има ли смисъл от тестове и в кои ситуации? Доколко са верни антигенните (бързи) тестове?

В момента най-достъпни са антигенните тестове и те се назначават най-често. Може да се купят от аптеката и всеки сам да се провери у дома за грип или ковид при наличие на съответните симптоми. Достъпни са и това е основното им предимство. Може да се направят и в лаборатория, където се намалява риска от погрешно вземане на пробата, а оттам и на фалшиво негативен резултат. Тяхната точност, бих казал, че е 50-80 процента. Защо цифрата варира толкова много? Някои хора са много съвестни и още първия ден си правят антигенен тест. Тогава лигавицата обаче още не е достатъчно населена с вируси и тестът може да не ги отчете. В допълнение съществува и риск, ако човек сам си прави пробата, тя да не е правилно взета.

Затова казвам на хората, че ако тестът е положителен, приемаме резултата. Но ако е отрицателен, това не означава, че няма инфекция. Наблюдаваме хода на заболяването и според клиничната картина, състоянието на пациента решаваме как да продължим с лечението. 

PCR тестовете сега се назначават доста по-рядко отпреди. От една страна, ковид вече не е това, което беше. Аз лично бих назначил такова изследване, само ако симптомите са упорити, имаме сериозни опасения, че състоянието на пациента може да се влоши и трябва да имаме по-точна преценка. Точността на PCR изследването е около 90-95%, което го прави много по-надеждно. 

Хората често търсят някакви лекарства, добавки направо в аптеката. Какво е уместно да се вземе без лекарско предписание?

Когато аз самият ходя в аптеката, виждам хора, които искат някакво лекарство за хрема, кашлица, главоболие или температура. Разбирам, че не всеки иска и може да чака пред кабинетите, за да се прегледа още при първите симптоми. В аптеката може да се закупят различни лекарствени препарати, които да помогнат за симптомите. Ако до 3-4-ия ден обаче не настъпи подобрение, редно е да се потърси лекарска помощ. 

Правилно ли е към основното лечение да се включват добавки с антиоксиданти или за стимулиране на имунитета? Имат ли ефект?

Аз често предписвам такива препарати и моето наблюдение е, че те имат ефект. Може би се дължи на това, че храната в наши дни не е това, което е била преди години. Витамините, биоактивните вещества в плодове и зеленчуци, и в другите продукти, които консумираме, не са толкова много. Правилно е при вирусна инфекция да се вземат такива хранителни добавки. Може и хомеопатия за тези, които са свикнали или я предпочитат. 

Какви грешки правят хората, които са избрали да се лекуват сами?

Може би се подценяват възможните лекарствени взаимодействия. Например хора, които вземат антиокагуланти (препарати за разреждане на кръвта), трябва да внимават, когато приемат ибупрофен. Същото се отнася и за хората, които са на терапия за понижаване на холестерола. При статините – те са за понижаване на липидите в кръвта, може да има опасно взаимодействие с някои антибиотици, антивирусни препарати и др.

Пациентите, които приемат лекарства за някакво хронично заболяване, трябва винаги да споделят много подробно с лекаря си за всички видове препарати, които вземат. Само така може да се прецени, коя е най-подходящата терапия при тях. 

С повишено внимание трябва да се отнасяме и към лечението на кашлицата. В аптеката фармацевтът пита пациента дали търси нещо за суха или влажна кашлица. При влажната има едни особени влажни хрипове, които лекарят чува със слушалката и които са по-коварни. Но откъде пациентът да знае това, ако не се е прегледал? Той може да отговори на фармацевта, че е суха и така да компрометира лечението си. 

Доколко температурата е показателна за тежестта на заболяването при възрастните?

Температурата е индивидуална реакция на организма към конкретния болестотворен причинител. При възрастните хора в много случаи може да се развива вирусна инфекция и без тя да се повишава. Като цяло обаче поддържането на температура не е благоприятно и може да означава по-тежко протичане на инфекцията. При хората над 65 г. температурата не е добър знак, ако се поддържа дни наред.

След симптоматичното лечение в първите дни, как да разберем дали вирусът прави усложнение? 

Най-честите усложнения при есенно-зимните вируси са бронхитът и пневмонията. Обикновено се мисли за такъв ход на заболяването, когато симптомите продължават и не се повлияват от симптоматичното лечение. Това не винаги е съпроводено с поддържане на висока температура. Пациентите трябва да обръщат внимание на общото си състояние. Понякога кашлицата и една обща отпадналост може да са сигнал, че трябва да се мисли за по-сериозна терапия, може би антибиотик. По принцип антибиотик се изписва няколко дни след първите симптоми, обикновено 3-4 дни от началото, когато подозираме, че вирусът е разчистил пътя за бактериална инфекция. 

Има и други възможни усложнения, които са по-редки. При една свръхреактивна имунна система може да се получи автоимунна реакция, особено при ковид. В медицината са наблюдавани такива случаи на автоимунен диабет, засягане на съдовете на бъбреците или други.

В последните дни се коментира атипичната пневмония, която се разпространява в Китай. Какво знаем за нея?

В случаите от Китай става въпрос за т.нар. атипична пневмония, тя се причинява от един микроорганизъм – микоплазма. Боледуват главно децата, защото те още нямат изграден имунитет към този микроорганизъм. При тях симптомите са по-изразени и драматични. Възрастните се разболяват по-рядко, понеже с годините те са изградили известен имунитет. Симптомите са нетипични – това е ясно от самото й име, наричат я още „пневмония на крак“. Не протича толкова тежко, колкото класическите пневмонии, причинени от вируси или бактериални причинители“.

При тази пневмония наблюдаваме ниска температура, възможно е да няма кашлица. Това затруднява диагностицирането й.  

Именно затова всеки, който минава през някаква инфекция, дори тя да е само с отпадналост, главоболие и някакви първоначални симптоми, е препоръчително да отиде и да се консултира с лекар. Първите симптоми, които вече говорят за напредване на инфекциозния процес са задух, продължителна умора, безсилие.

Автор Илиана Димитрова

Реклама

Exit mobile version