Реклама
Начало Интервю Алергичен конюнктивит – защо случаите се увеличават през последните 10 години?

Алергичен конюнктивит – защо случаите се увеличават през последните 10 години?

0
Реклама

Д-р Бенова, пролетта е в разгара си, но за мнозина освен повод за радост е свързана с дискомфорт за очите. Колко вида алергичен конюнктивит има и по какво се различават те?

Конюнктивитът е възпаление на най-външния слой на бялата част на окото и вътрешната повърхност на клепача. Най-честите причини за възникването му при възрастни хора са инфекциозни, докато  при децата преобладават бактериалните причинители. Алергията към полени или животински косми и прах също е честа причина.

Алергичният конюнктивит е често срещано, недооценено и до голяма степен доброкачествено състояние. Разпространението на алергичния конюнктивит се е увеличило през последното десетилетие, което го прави едно от най-често срещаните състояния в клиничната практика. Алергичният конюнктивит е резултат от различни фактори, включително генетични, възпалителни, замърсяване на въздуха, атопия, излагане на полени и контакт с домашни любимци.

Реклама

Споменах, че състоянието е недооценено и причината за това е, че алергичният конюнктивит може да премине в кератоконюнктивит и да доведе до влошаване на зрението. Въпреки че рядко представлява заплаха, той може значително да влоши качеството на живот на пациентите, ако не се адресира правилно.

Алергичният конюнктивит обхваща широк спектър от състояния. Сезонният алергичен конюнктивит – има тенденция да се влошава през пролетта и лятото; най-честите отговорни алергени са дървесни и тревни полени, като специфичният алерген варира в зависимост от географското местоположение.

Целогодишен алергичен конюнктивит може да се появи през цялата година и обикновено се влошава през есента, главно поради излагане на домашни акари, животински пърхот и гъбични спори.

За пролетния кератоконюнктивит – смята се, че е резултат от комбинация от климат и излагане на алерген.

При  атопичния кератоконюнктивит точната етиология остава неясна. Смята се обаче, че възниква от различни фактори, включително излагане на алерген, наличие на атопичен дерматит (в над 90% от случаите) и генетична предразположеност.

окото

Какво представлява пролетният кератоконюнктивит?

Пролетният кератоконюнктивит  е рецидивиращо двустранно алергично възпаление на конюнктивата. Често има сезонен характер – с пикове през пролетта и лятото. Представлява тежка форма на алергично заболяване, характеризиращо се с подчертан сърбеж. Симптомите включват фотофобия, парене, усещане за чуждо тяло, секрет и сълзене. При деца с пролетен кератоконюнктивит родителите се оплакват, че децата често търкат очите си и мигат по-често.

Вярно ли е, че засяга основно момчета и млади мъже? Какво е обяснението?

Пролетният кератоконюнктивит се наблюдава по-често при мъже, като съотношението мъже-жени варира между 2:1 и 3:1. Повечето случаи се срещат при пациенти на възраст между 5 и 10 години, често с анамнеза за атопия или астма. Голямата част от пациентите получават ремисия до края на юношеството, докато останалите могат да развият атопичен кератоконюнктивит. Пролетният кератоконюнктивит е по-разпространен в топли, сухи региони.

Какви са симптомите и какво се случва, ако човек не се лекува навреме?

По-опасното при този вид конюнктивит е, че протича като кератоконюнктивит със засягане на роговицата. Тежките форми могат да доведат поява на плаки и язви. Тези язви са трудни за лечение и често могат да доведат до засягане на зрението. Пролетният кератоконюнктивит се свързва с повишен риск от развитие на кератоконус (тежко заболяване на роговицата – най-предната прозрачна тъкан на окото).

Каква е разликата между пролетния кератоконюнктивит и атопичния кератоконюнктивит, за който е известно, че се среща при по-възрастни хора, но отново „предпочита“ мъжете?

Симптомите на атопичния кератоконюнктивит обикновено са постоянни и включват болка, замъглено зрение, фотофобия и усещане за чуждо тяло в очите. При атопичния кератоконюнктивит има допълнителни хронични възпалителни промени на очната повърхност, като белези на роговицата и неоваскуларизация.

В сравнение с пролетния кератоконюнктивит, симптомите на атопичния кератоконюнктивит обикновено са по-малко тежки, но постоянни. Кожните промени при атопичния кератоконюнктивит са по-изразени, включително екзема, еритема, сухота и лющеща се кожа, често свързани с задебеляване на кожата.

Как се лекуват различните видове конюнктивити?

Всички пациенти с алергичен конюнктивит трябва да бъдат обучени относно общите практики за грижа за очите при алергии. Трябва да им се обясни да не търкат очите си, което влошаване на симптомите. Честото прилагане на изкуствени сълзи и студени компреси може да помогне за облекчаване на дискомфорта.

Освен това пациентите трябва да избягват излагане на известните алергени и да не поставят контактни лещи, ако е възможно. Лечението на алергичен конюнктивит е с различен тип медикаменти, в зависимост от формата и тежестта на заболяването.

Има ли симптоми, по които можем да разграничим „обикновения“ конюнктивит от по-опасните му форми като пролетен кератоконюнктивит и атопиченкератоконюнктивит?

Най-често секретът при обикновенният алергичен конюнктивит е бистър и воднист. Обикновено е двустранен и сутрин може да има минимално количестево засъхнал секрет. Болка и намалена зрителна острота обикновено отсъстват. Ако тези симптоми са налице, това може да означава алтернативна диагноза и трябва да накара лекуващия лекар да обмисли други възможности. Отокът на клепачите и хемозата са чести и могат да бъдат доста изразени.

Симптомите при пролетният кератоконюнктивит обикновено са най-тежки през пролетния сезон и включват отделяне на гъст секрет, болка, фотофобия и замъглено зрение. При преглед могат да се открият язви на роговицата, инфилтрати на конюнктивата, гигантски папили по тарзалната конюнктива.

Симптомите атопичен кератоконюнктивит обикновено са постоянни и включват болка, замъглено зрение, фотофобия и усещане за чуждо тяло в очите. При атопичния кератоконюнктивит има допълнителни хронични възпалителни промени в очната повърхност, а също засягане и на кожата на клепачите.

Кога да се обърнем към офталмолог?

Конюнктивитът обикновено не е опасен и често е самоограничаващо се състояние. Все пак е добре да се обърнем към специалист, тъй като, ако не се лекува, хроничният конюнктивит може да доведе до трайни увреждания на очите.

Освен това има редица сериозни очни заболявания, които протичат със зачервяване на очите и симптоми подобни на тези при конюнктивит и само преглед от специалист може да отдиференцира тези състояния.

Д-р Мария Бенова е специалист-офталмолог с над 12-годишен опит. Интересите ѝ са в областта на диагностиката и лечението на заболяванията на очната повърхност и предния очен сегмент.

Завършва Медицински университет София през 2011 г. Своята специалност Очни болести придобива през 2017 г. след специализация в УМБАЛ Александровска. През същата година успешно защитава дисертационен труд на тема: Rarebit периметрия-изследване на ранни промени в зрителното поле при първична откритоъгълна глаукома, като придобива образователна и научна степен доктор по Офталмология към Катедра по очни болести в Медицински университет София.

Работила е като офталмолог в УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, в спешен очен кабинет към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. В момента е част от екипа на СОБАЛ „Пентаграм“.

Реклама

Exit mobile version