Реклама
Начало Любопитно При сенна хрема може да получите сериозен проблем с очите

При сенна хрема може да получите сериозен проблем с очите

0
сенна хрема поленова алергия
Реклама

Симптомите на сенна хрема, която е алергична реакция към цветен прашец , включват кихане, кашляне, обриви, запушен нос, главоболие и сърбящи червени очи, което означава, че е естествено да искате да докоснете и триете очите си в моменти на дискомфорт. Внимавайте, защото този неволен рефлекс може да ви докара сериозни проблеми с очите!

За това предупреждава фармацевтът Султан Даяни пред сайта на ​​Mirror. Ето какво казва той каза: „Когато се сблъскаме с алерген, било при вдишване, поглъщане или просто чрез контакт на кожата с него, тялото преминава в режим на борба и имунната система реагира прекомерно на веществото.

Протеинът IgE се отделя при алергична реакция

Произвежда се протеин, известен като IgE, който трябва да обезвреди алергена. В кръвта се освобождава химикал, наречен хистамин. Именно той е виновникът за често срещаните симптоми. Симптомите са знак, че тялото функционира и върши работата си, за да се отърве от алергена.“

Реклама

Въпреки че имаме нужда тялото ни да реагира по този начин, самите симптоми наистина могат да повлияят на общото благосъстояние, като понижават имунната система на човека и нарушават всекидневните дейности.

Кога има риск от ечемик, конюнктивит или блефарит

По-сериозният проблем е свръзна с това, че честото докосване на очите ни може да създаде възможност за допълнителни инфекции. Може да се появят ечемик, конюнктивит или блефарит.

Ръцете ни влизат в контакт с много неща и дори да не изглеждат видимо мръсни, могат да пренесат много микроби. Търкайки очите си, може лесно да причиним инфекция на очите. Ечемикът се забелязва като подутина или малка бяла гнойна топчица на клепача – горен или долен. Може да се усеща и като боцкане, ако бучицата е по-тръдва. Обикновено се дължи на стрептококови бактерии.

Наблюденията на специалистите са, че по време на сезона на алергиите хората сякаш получават по-често ечемик на окото. Алергиите са известни като рисков фактор за тази и друга инфекция. Когато очите сърбят много силно, е трудно да устоите на порива да ги разтъркате.

Конюнктивитът – друга инфекция и проблем с очите, се причинява от вируси или бактерии. Той също може да е свързан с триенето на очите.

Блефаритът, когато мастните жлези близо до основата на миглите се запушат, което води до дразнене и зачервяване на очите, също може да бъде предизвикан от непрекъснато докосване или триене на очите.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version