Реклама
Начало Заболявания и лечение 4 усещания в краката, които са сигнал за повишена кръвна захар

4 усещания в краката, които са сигнал за повишена кръвна захар

0
изтръпване на краката
Реклама

Диабет тип 2 е свързан с нарушената обмяна на инсулин. Когато инсулинът не се обработва правилно, нивата на кръвната захар в тялото се покачват, като в определени моменти стойностите може да са доста високи. Трайно повишената висока кръвна захар може да причини различни усложнения, много от които са свързани с увреждане на нервите. За съжаление, при много хора този процес вече се е развил още преди да получат диагнозата диабет.

Когато високата кръвна захар уврежда нервите в крайниците на тялото (ръце, крака и стъпала), това се нарича периферна диабетна невропатияСпоред Американския колеж по хирургии на стъпалата и глезените, има четири усещания в стъпалата, които могат да сигнализират за увреждане на кръвната захар на нервите.

Реклама

Диабетно стъпало – как се променят съдовете

Ето основните симптоми при висока кръвна захар:

  • Изтръпване или мравучкане;
  • Боцкане;
  • Остра болка;
  • Парене на краката.

Как да предотвратим проблеми с диабетно стъпало

Внимателното оглеждане на стъпалата, редовните прегледи са важни за намаляване на вероятността от развитие на сериозни усложнения – инфекции и гангрена, които биха наложили ампутация на пръсти или дори цялото стъпало.

Модерни методи спасяват от ампутация при диабетно стъпало

„Важно е хората с диабет да проверяват редовно краката си, тъй като увреждането на нервите и нарушенията на кръвообращението, причинени от диабета, са причина те да не усещат болката като здравите хора (невропатия). От друга страна дори малките ранички заздравяват по-бавна“, казват британски експертни пред Diabetes.co.uk.

Всекидневната проверка на стъпалата означава, че всяко, дори миниатюрно нараняване следва да бъде лекувано незабавно, за да не се стига до сериозна инфекция. Най-добре е да се консултирате със съдов хирург или подиатър (специалист по проблемите на ходилата) – тези лекари са най-компетентни по такива проблеми.

Дори леко одраскване или напукана кожа крият риск

При диабетиците дори леки одрасквания или рани от напуквания поради много суха кожа може да се инфектират и прераснат в сериозен риск за здравето. Неудобните обувки, които водят до мазоли и протриване на кожата, също са потенциален проблем. Ако не можете сами да огледате добре стъпалата си, помолете някой да ви помогне за това.

Диабетното стъпало – профилактика и грижи

Разбира се, първо може да потърсите помощ от вашия личен лекар, ако забележите мехури или наранявания, които не заздравяват бързо.

Трябва също спешно да се консултирате с лекар, ако:

  • Забелязвате пукнатини по кожата на стъпалото или рана, дори съвсем малка.
  • Кожата на част или на цялото стъпало променя цвета си и става по-червена, по-синя, по-бледа или по-тъмна.
  • Забелязвате допълнително подуване на стъпалото или крака, където има мехур или нараняване.
  • Зачервяване или подуване около раничката или на мястото, за което преди това сте били предупредени да потърсите помощ незабавно.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version