Реклама
Начало Заболявания и лечение Диабетното стъпало – профилактика и грижи

Диабетното стъпало – профилактика и грижи

0
диабетно стъпало невропатия
Реклама

Едно от коварните усложнения при захарната болест е диабетното стъпало. Причината е в увреждането на нервните окончания, които водят до загуба на чувствителност в ходилата. Небрежното отношение и липсата на грижа могат да доведат до усложнения и в крайна сметка до ампутация на стъпалото.

Неприятното в случая е, че дори диабетикът да приема редовно лекарствата си и да следи кръвната захар, може да развие диабетно стъпало въпреки всичко. Причината е диабетната невропатия – увреждане на нервни окончания, което води до намалена чувствителност. Отначало пациентите усещат неприятно мравучене или необичайна топлина в стъпалата. Така съдовият хирург Ричард Брандл и ангиологът Хуберт Щиглер пишат за синдрома в научното списание „Германски медицински седмичник“ (Deutsche Medizinische Wochenschrift).

Колко диабетици развиват диабетно стъпало

Не само нервните окончания страдат, нарушено е и кръвообращението в ходилата и подбедриците. Постепенно опасността нараства – усещането за вибрация, докосване, натиск, болка и температура е намалено или въобще липсва. Ранични, изгаряния или попарвания вече изобщо не се усещат от пациента. Рискови са и най-малките ранички. Ако те не бъдат забелязани, има голяма вероятност да се инфектират и дори да се стигне до гангрена. По данни на двамата учени от Мюнхен всеки четвърти диабетик развива диабетно стъпало. При около 15% от тях се стига до ампутация. Основната причина е липсата на осъзнаване на проблема. Според допитване в Германия сред 400 диабетици, всеки трети изобщо не осъзнава какъв е рискът и какво трябва да прави, за да се предпази.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При диабетна невропатия се губи чувствителност на крайниците 
Полиневропатия настъпва преди да се открие диабетът 
Диабетът се развива 15 г. преди да се прояви 
Кое изследване открива диабета? 
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът 

Ето и съветите на лекарите срещу диабетно стъпало:

Реклама

Диабетиците не бива да носят обикновени обувки, а специални – не много широки, не много тесни и без шевове, които да притискат крака. Твърдите стелки са неподходящи. Новите обувки се купуват следобед, когато краката са по-широки. Всеки ден стъпалата се проверяват за всякакви, дори съвсем леки наранявания или мехури. Мият се с хладка вода. Чорапите трябва да са с високо съдържание на памук и да се сменят всеки ден.

Подходящият крем е със съдържание на урея. Добре е дори да няма оплаквания, стъпалата да се проверяват от специалист (медицинско лице) на определен период. Така се избягва рискът от прекаленото късното търсене на лекарска помощ за вече напреднали инфекции.
Д-р Рихард Брандл и д-р Хуберт Щиглер съветват още да се правят специални упражнения за раздвижване на стъпалата, но от легнало или седнало положение, за да не се натоварват краката. След натоварване (по-дълго ходене, носене на багаж и т.н.) да се прави достатъчно почивка. Така се стимулира локалното кръвоснабдяване и циркулацията на лимфата.

Експертите се обръщат и към личните лекари, които трябва да са по-бдителни към пациентите си диабетици. Не бива да се осланят само на техните уверения, а лично да проверят дали всичко е наред. Колкото по-дълбока е една хронична рана, толкова по-трудно е нейното лечение.

Паралелно с това при диабет нараства рискът от увреждане на периферните артерии със запушване. Кръвоснабдяването на кожата се влошава. Така една безобидна отначало болест може да доведе до загиване на тъканта на цял пръст от стъпалото. Експертите настояват личните лекари да изпращат пациентите си към съдов специалист за терапия. Кракът изглежда розов и топъл, въпреки че е лошо кръвоснабден. Тъй като през джипитата минават едва няколко такива пациенти на година, често на тях им липсва опит за ранното разпознаване на диабетното стъпало.

Източник: Die Welt

 

Реклама

Exit mobile version