Реклама
Начало Заболявания и лечение Как да разберем дали сме алергични към упойка при зъболекаря?

Как да разберем дали сме алергични към упойка при зъболекаря?

0
Реклама

Упойката при зъболекаря е нещо, което повечето хора предпочитат, вместо да търпят болката. Дали обаче ще ви понесе добре? В редки случаи има известен риск от алергична реакция, а в много редки и от анафилаксия – шоково състояние, което изисква бърза реакция.

Резултатите от теста стават за 30 минути

Съветвам пациенти, които в миналото са имали някакъв епизод с алергия  или пък подозират, че са склонни към такава реакция, да направят бърз предварителен тест, казва д-р Мариана Мандажиева, алерголог и управител на МЦ „Искър“. Понякога такава проверка е важна и за персонала в стоматологичните кабинети, тъй като алергията нерядко се развива в хода на работа, т.е. може да се прояви след продължителен контакт с определени медикаменти или други дразнители.

Тестовете за такъв тип алергия стават бързо, резултатите са готови след около 30 минути. Може да запишете час предварително на тел. 0877589040 или 0876962575, но ако изследването ви трябва спешно, може да се дойде и направо на място в Медицински център “Искър” – ул. “Искър” 22 в София (вижте работното време на кабинета тук).

За кого е препоръчително да провери риска от алергия

Реклама

кариес на зъбите

„Дори и да не са регистрирани алергични реакции в миналото, препоръчвам да се провери поносимостта си към най-често използваните по време на интервенцията лекарства – упойки и други. Не е изключено алергията да се прояви не при първо приложение на медикамента, а по-нататък“, изтъква д-р Мандажиева.

Тестовете за проверка на алергичната реакция включват три вида препарати – упойки, миорелаксанти и антибиотици. Може да се направи тест и за алергия към латекс (ръкавиците на медиците са от такъв материал). Кои лекарства ще се приложат може да каже самият зъболекар. Алергологът също може да прецени на място според конкретния случай. Цената на теста се определя според броя на включените алергени (около 3 лв. на алерген).

Видове тестове и изследвания за пациенти и за самите стоматолози:

? Предоперативна консултация: преценка на риска от анафилаксия по време на локална и обща анестезия, кожноалергичен тест с локални (стоматологични) и общи анестетици. При необходимост – предоперативна подготовка.

? Кожен алергичен тест с инхалаторни битови и поленови алергени отхвърляне на алергични заболявания на носа и синусите при зъбно-челюстни деформации.

? Епикутанен тест (тест с лепенки) за доказване на контактна алергия към стоматологични материали – метакрилати, формалдехид, метали (никел, титан, кобалт, молибден, платина, хромати, мед, алуминий, живак, сребро, паладий и други).

Тестът се прилага за изключване на предполагаема професионална алергия на стоматологичния персонал и при пациенти с подозирана контактна алергия към стоматологични материали в случаите на:

? Хронична екзема, системен контактен дерматит, флаш на лицето след поставяне на имплант, синдром на хронична умора, фибромиалгия и влошаване на автоимунни заболявания, мултипъл кемикъл сенсивити, ставно-мускулни болки, депресия.

?  Отхвърляне на импланта без данни за инфекция.

? Заболявания на устната кухина като лихен планус, стоматит, хейлит, глосодиния, burning mouth синдром, метален вкус, язви в устата, периорален дерматит и необяснима болка в устата. Изброените състояния може да се дължат на алергия към метали.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version