Реклама
Начало Заболявания и лечение Колко дълго продължава лечението на остеопорозата?

Колко дълго продължава лечението на остеопорозата?

0
д-р Пламен Попиванов ендокринолог
Реклама

Лечението на остеопорозата се преценява индивидуално въз основа на анамнезата и съществуващи други заболявания. В общия случай международните препоръки са за провеждане на лечение за 2-3 г. с новите препарати (моноклонално тяло), след което се завършва с “опашка” от около 2 г. Лечението при повечето пациенти е между 3 и 5 г. При някои може да продължи 10 г. и повече, зависи от случая. Има тежки случаи, които цял живот трябва да приемат кортикостероиди, блокери на половите хормони и т.н.

Първо трябва да се установи какъв е проблемът с костта. Имаме ниска костна плътност при остеопороза, но и свързана с рахит при възрастни. Има и естествено стареене на костта, артрозни промени на ставата, когато се появяват шипове. Дори без заболяване костта старее с 1% след 45 г. възраст. Същото се случва и с бъбреците, които имат влияние върху обмяната на веществата, а оттам и върху костната плътност. 

Кои са причините за намалената костна плътност

В ставите ни се извършват непрекъснато процеси на изграждане, разграждане и преобразуване на костно вещество. На пръв поглед изглеждат издръжливи, твърди и същевременно гъвкави. Дължи се на органична “спойка”, която се състои от съединителна тъкан, протеини, хидроксиапатит (форма на калций, която се съхранява в костите и зъбите) и вода. Костният метаболизъм е като невидим двигател, който никога не спира да работи, поддържайки в изправност сложната система вътре в костта. При здравите хора организмът възстановява всяка година около 8% от костната маса.

Реклама

Има много рискови фактори, които могат да нарушат този сложен баланс и по този начин да ускорят загубата на костна маса, която става причина за остеопороза:

  • възраст – рискът след 50 г. нараства;
  • пол – жените са по-засегнати;
  • физическо обездвижване;
  • наследственост.

Например веднага след менопаузата има ускорено разграждане на кост. При възрастните костта може да атрофира просто от годините. Няма разрушаване, но има атрофия. В този случай също може да се помогне с даването на лекарства, които стимулират изграждането на нова кост. 

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Кои са основните изследвания

Изследванията, с които се преценява има ли остеопороза и какво да е лечението, включват на първо място дензитометрия – измерване на костна плътност. Назначават се изследвания на кръвта с цел да се установи състоянието на бъбрека. Има и маркери, които показват дали естествените процеси на разграждане и изграждане на костта са в баланс. 

Дензитометрията се препоръчва за профилактично проследяване на костните промени. Ако е имало фрактури, се гледа рентгенова снимка. Тук проблемът е, че около 30% от малките счупвания не се виждат или рентгенолозите, ортопедите не им се обръща внимание. Има значение дали счупването е малко или голямо – на шийката на тазобедрена става или смачкан прешлен. 

Болката в гърба при лопатките или пояса може да е симптом на остеопороза

В половината от случаите остеопорозата не е първична, а резултат от други заболявания – например атрофия на стомашната лигавица или стомаха, вследствие на което не могат да се резорбират калцият и протеините. Може да се открият проблеми с бъбреците. Тогава трябва да се установи кое е първичното заболяване и да се лекува то. Така ще се повлияе и остеопорозата. 

Какво може да очакваме от лечението след 5 г.? Ако пациентите спазват препоръките на специалистите за прием на лекарства и добавки (калций, витамини и др.), за този период костната плътност може да се повиши с до 10%. Като се добави и спасената за 5-те години костна маса, се получава така, че лечението може да подмлади с 10-15 г. костта при жените. Колкото по-навреме започне лечението на остеопорозата, толкова по-ефективно ще се спре разграждането. 

Отговорът е на д-р Пламен Попиванов, ендокринолог, УМБАЛ Александровска

Реклама

Exit mobile version