Реклама
Начало Заболявания и лечение При остеопороза се чупи кост дори при падане на килима

При остеопороза се чупи кост дори при падане на килима

0
остеопороза лечение
Реклама

Остеопорозата е сред проблемите, за които обичаме да мислим с дистанция – засяга „възрастните“ и от нея не се умира. Всъщност тя става все по-значимо заболяване в контекста на растящата продължителност на живота. Започва да се проявява след 50-годишна възраст и предимно при жените, но не само. Има връзка и със смъртността от травми.

Кои са причините за остеопороза

Хората с остеопороза се увеличават заради няколко рискови фактора: застаряване, обездвижване, промяна в начина на хранене и други заболявания, които водят до намаляване на костната плътност, обяснява д-р Наталия Темелкова от Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни болести в Александровска болница. Там работи един от най-старите сертифицирани центрове по остеопороза у нас, който има над 20-годишен опит.

Годишно се изследват над 2500 души. Епидемиологично проучва-не показва, че 270 000 жени имат остепороза на бедрената шийка, а общо 700 000 жени са с понижена костна плътност. Това ги поставя в групата с повишен риск от заболяването.

Реклама

Тежките фрактури, последица от остеопорозата, правят заболяването наистина опасно. След фрактура на шийката на бедрената кост смъртността при възрастни жени в следващите няколко години е до 6-7 пъти по-висока, обяснява д-р Темелкова. Подобна е при инфаркт и инсулт. Това е и причината, поради която се лекува остеопорозата. Има средства за лечение, но по-ефективно е да се провежда профилактика, за да не се стига до остеопороза и счупвания, добавя ендокринологът. Заболяването може да се контролира така, че да се забавят процесът и усложненията.

В последните години информираността на българите за проблема се повишава и все повече хора идват на консултация. Рисковите групи са жените в менопауза, мъжете над 65 г. и всички, които имат родител със счупване на бедрената шийка от минимална травма, казва д-р Темелкова. Всеки може да получи фрактура при падане, но при остеопороза се получават тежки счупвания от минимална травма – дори при падане от собствен ръст на килима у дома.

Сред другите съществени рискови фактори е недостигът на витамин D, който е много разпространен в развитите страни. У нас също е така, защото хората малко се излагат на слънце и рядко ядат риба, смятат ендокринолозите. Към това се добавят масовото обездвижване и широко разпространените вредни навици пушене и злоупотреба с кофеин и алкохол – все големи врагове на костното здраве.

Допълнително увеличение на риска идва с приема на кортикостероиди за лечение на други заболявания, проблеми с щитовидната жлеза и паращитовидните жлези и др. Необходимо е още в детска възраст да се създаде правилна програма за хранене и физическа активност. Критично важни са тийнейджърскиге години, когато особено при момичетата се формира костният резерв. Това е инвестиция в предстоящите години на менопаузата. Юношите и младите хора трябва да приемат достатъчно калций и витамин D с храната и да спортуват редовно. Особено полезни за костната здравина са ходенето, танците, ските и всички упражнения, които предизвикват механично натоварване на костите.

Диетите извличат калция от костите

Младите жени рискуват загуба на калций, ако прекаляват с диети, богати на фибри. Те извличат калция от стомашно-чревния тракт и така се намалява вносът на калций в организма, обяснява д-р Темелкова. В такива случаи е нужен допълнителен прием на калций, както и ако пиете повече от 2 чаши кафе дневно, съветва тя. Диагнозата остеопороза се поставя с измерване на костната плътност. Прави се и цялостна оценка на фрактурния риск. Изследването се нарича остеодензитометрия, а апаратът – остеометър. Здравната каса не плаща масовото изследване на костната минерална плътност, което означава, че широкият кръг нуждаещи се нямат достъп чрез направление.

Жените в менопаузата и мъжете след 65 г. могат да се изследват по своя инициатива със заплащане. Стандартният формат на изследването е измерване на костната плътност на прешлени и шийката на бедрената кост и струва 60 лв. – това се нарича изследване на „цяло тяло“. Цената е 45 лв., ако се измерва само на едното място.

Изследването е с минимално рентгеново натоварване и трае около 10 минути. Важно условие е човек да може да лежи по гръб 15 минути, без да мърда.

Реклама

Exit mobile version