Реклама
Начало Заболявания и лечение Съвременно лечение на остеопороза – преглед на всички медикаменти

Съвременно лечение на остеопороза – преглед на всички медикаменти

0
Реклама

Лечението на остеопорозата трябва да започне най-късно тогава, когато загубата на костна плътност може да се установи чрез измерване. Желателно е да стане преди да се стигне до фрактура на костите или на гръбначните прешлени. Основата на терапията е комбинация от подходящата диета, предпазване от падане физиотерапевтични мерки за укрепване на мускулите, тренировки за равновесие и стабилизиращи костното вещество лекарства.

Основната терапия включва витамин D3 и калций

Адекватното снабдяване с тези двама важни “приятели” на костите е не само част от профилактика на остеопороза. Те трябва да се приемат непременно, ако се вземат лекарства като бифосфонати и SERMs (селективни естроген-рецептор модулатори).

Неправилното хранене с готови и полуготови храни, бързи закуски, малко зеленчуци и т.н., кратък или липсващ контакт на кожата със слънцето, особено в студените месеци, налагат приемането на добавки с калций и витамин D. Препоръката е за общо 1000 до 1500 mg калций и 800 до 1000 I.Е. витамин D3 всекидневно. Ако вече е диагностицирана остеопения или остеопороза, приемът на калций и витамин D3 е основното лечение.

Реклама

Витамин D3 и образувания от него витамин D хормон (1,25-dihydroxycholecalciferol) стимулират усвояването на калция чрез червата, както и използването му за костите. Когато не се излагаме достатъчно на слънчева светлина, в кожата не може да се натрупа достатъчно количество витамин D3.

Това се случва или през кратките и студени зимни дни, когато прекарваме почти цялото си време на закрито, или при хора, които по една или друга причина не могат да прекарват достатъчно на открито.

В тези случаи дневният прием на витамин D3 заедно с калций (комбинираните препарати са идеални) се препоръчва, за да се предотврати фрактура на бедрената шийка. Пациентите с чернодробно или бъбречно заболяване могат да приемат производни на витамин D като калцитриол и алфакалцидол.

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Бифосфонатите са с различни активни съставки

Тези препарати предотвратяват прекомерната костна резорбция поради повишената активност на остеокластите (клетки, разграждащи костите). Рискът от фрактури намалява. Бисфосфонатите също могат да помогнат за облекчаване на болката в костите. Препаратите, одобрени за лечение на остеопороза, съдържат активните съставки алендронат, ризедронат и етидронат.

Алендронат

Бисфосфонатът алендронат е одобрен за лечение на жени в постменопауза с остеопороза. Много проучвания показват, че лекарството намалява риска от фрактури на бедрената кост и на гръбначните прешлени. Единствен от бифосфонатите алендронат също се предлага за лечение и на остеопороза при мъжете. Освен това, той е одобрен за лечение на предизвикана от кортизон остеопороза. Лекарството може да се приема веднъж седмично (70 mg лекарство) или веднъж дневно (10 mg).

Ризедронат

Това лекарство също е одобрено за лечение на ранна и тежка остеопороза при жените. Ризедронат намалява риска от фрактури на гръбначния стълб и бедрена шийка. Той също е одобрен за превенция и лечение на остеопороза при пациенти, които се лекуват с кортизон (например при ревматоиден артрит, язвен колит, болест на Крон и т.н.).

При хронични възпалителни заболявания кортизонът е важна част от основната терапия. Ризедронат се приема веднъж дневно (5 mg) или като седмично хапче (35 mg).

Етидронат

Третият бисфосфонат е първото съединение в тази група за предотвратяване на повишена костна загуба при жени в менопауза. Етидронат също е одобрен за профилактика и лечение на предизвикана от кортизон остеопороза. Тук трябва да се обърне внимание върху фазите на приемане и прекъсванията на лекарствата. След 14 дни (400 mg) се прави пауза от 76 дни. През това време се взема калциевият препарат, съдържащ се в опаковката (500 mg). След това схемата за прием се повтаря от началото.

Ибандронат също принадлежи към групата на бифосфонатите. Познат е като като инфузионен разтвор срещу болка, но за в бъдеще може да се използва под формата на филмирана таблетка за лечение на остеопороза.

При остеопороза се чупи кост дори при падане на килима

Важно! Инструкции за употреба на бисфосфонати

Бисфосфонатите могат да провокират стомашно-чревни непоносимости, водещи до възпаление и дори разраняване на хранопровода. Обикновено причината е заради грешки в приема.

Ето как е правилно. Приемайте алендронат или ризедронат сутрин на празен стомах в изправено положение (седнал или стоящ) – поне половин час преди закуска, за предпочитане с голяма чаша чешмяна вода (без други напитки). Когато приемате етилдронат, не яжте нищо още два часа.

Можете да легнете отново най-рано 30 минути след приемането на бисфосфонат и последващо хранене. Ако трябва да вземате още медикаменти, направете го след това.
Допълнително предписаният препарат с калций и витамин D никога не трябва да се приема едновременно с бисфосфонат, а винаги в различно време на деня.
Етидронат може да се приема и по-късно през деня, но винаги трябва да спазваме правилото два часа преди и след приемането да не се яде нищо.

остеопороза

Ралоксифен (SERM)

Тази група вещества е селективен модулатор на естрогенния рецептор или SERM за по-кратко. Ралоксифенът, който не е химически свързан с естрогени, може да бъде подобен на естроген, но също така да противодейства на естрогените. Това зависи от органа. Ралоксифенът действа върху костите като естрогена: потиска разграждането на коста (резорбция) и може да увеличи костната плътност. Проучванията показват, че ралоксифен може значително да намали броя на гръбначните фрактури след три години лечение.

Ралоксифенът е одобрен за лечение на остеопороза при жени в менопауза. Той обаче не работи срещу оплаквания, свързани с менопаузата. Активната съставка понижава съдържанието на холестерол в кръвта (общ холестерол). Освен това е доказано, че ралоксифенът може да пази от определена форма на рак на гърдата. Ако ракът на гърдата вече е установен, първо трябва да завърши назначеното за него лечение, преди да може да се използва ралоксифен.

Ако по медицински причини („противопоказания“) не може да се вземат бифосфонати и ралоксифен, има и други алтернативи, въпреки че изследванията на тези активни вещества не са еднозначни.

Флуориди

Ако образуването на кост значително е намаляло, работата на изграждащите коста клетки (остеобласти) може да се стимулира с помощта на флуориди (остеоанаболен ефект), така че да се образува нова кост. Тази нова кост обаче невинаги е достатъчно стабилна за предотвратяване на фрактури. Флуоридите не са одобрени за предотвратяване на остеопороза. Ако терапията с тях се прилага твърде дълго, се постига противоположен ефект: костите стават крехки и порьозни.

Калцитонин

Остеокластите стават по-активни след менопаузата и определени заболявания. Хормонът на щитовидната жлеза калцитонин може да забави загубата на кост чрез потискане на остеокластите. В допълнение се постига и облекчаване на болката. В съвременната терапия на остеопороза той се смята за резервен препарат, ако бисфосфонатите или SERM не могат да бъдат използвани поради непоносимост.
Най-вероятно те ще бъдат прилагани в кратък срок при остра болка, напр. използван след фрактура на гръбначния стълб и като инфузия или спринцовки или като спрей за нос. Терапията не трябва да надхвърля период от две години.

Витамин D производни

Тези производни, известни също като метаболити, могат да инхибират прекомерната костна резорбция. Най-активният естествен D метаболит е витамин D хормон, произведен след активиране на витамин D3 в черния дроб и бъбреците. Други производни са калцитриол и алфалцидол. Последните две имат подобно положително въздействие върху мускулната сила и координация като хормона на витамин D. Това може да намали риска от падане при възрастните хора.

Терапаратид паратироиден хормон

Лекарството представлява фрагмент от ендогенния паратироиден хормон, произведен по биотехнологии, може да намали свързаната с фрактури доказана остеопороза. В Европа е допуснат за лечение на остеопороза при жени в менопауза, които вече са имали фрактура. В САЩ и Швейцария се използва и при остеопороза при мъже. Терипаратид стимулира костния метаболизъм и е в състояние да доведе до формиране на нова кост, която понася натоварване. Увеличава броя и ефективността на остеобластите. За да се задейства ефектът на костната структура, трябва да се приема всекидневно под формата на инжекция от 20 ug. Предлага се и като „писалка“, с която можете да инжектирате самото лекарство под кожата на корема или бедрото.

Стронций, стронциев ранелат

Стронцият е метал, близък до костната структура. Той има способността да стимулира остеобластите (съграждащите костта) и да потиска остеокластите (разграждащите костта вещества). По този начин се намалява риска от нови фрактури. Активната съставка може да се приема като суспензия, като не бива да се наблюдават странични ефекти.

Денозумаб (Prolia)

Денозумаб (Prolia) е одобрен за лечение на остеопороза сравнително отскоро. Това е антитяло срещу трансмитера (RANKL), без който клетките, които разграждат костта, не могат да работят. Денозумаб се инжектира под кожата (подкожно) на всеки шест месеца. Нежеланите реакции може да бъдат възможни кожни алергии и по-рядко кожни инфекции. Денозумаб може да се използва и при бъбречна дисфункция.

 

Автор на препоръките е д-р Юта Землер, специалист по ендокринология, диабетология, имунология, ревматология и болести на обмяната. Била е дългогодишен председател на Германското дружество по остеопороза, главен лекар на Академичната болница „Имануел Кант“ към Свободния университет на Берлин. 

Реклама

Exit mobile version