Реклама
Начало Любопитно Нулева кръвна група с най-нисък риск от инсулт

Нулева кръвна група с най-нисък риск от инсулт

0
Реклама

Кръвната група оказва значително влияние върху риска от инсулт. За хората с нулева кръвна група тя е с 12 % по-ниска от средната, докато за хората с кръвна група А е с 16 % по-висока. Общата разлика е 27 процента, става ясно от проучване на учени в Университета на Мериленд, Балтимор. Какви са причините?

Екипът, ръководен от Стивън Китнър, се фокусира върху търсене на отговора. Използвани са 48 проучвания за асоцииране в целия геном (GWAS). Те са оценили данни от повече от 615 000 души, претърпели инсулт – 5825 преди и 9269 след 60-годишна възраст.

Гените определят кръвните групи, влияят върху риска от инсулт

Над 80% от инсултите са исхемични – дължат се на запушен кръвоносен съд в мозъка.

Изследователите анализираха главно по-младата група от засегнатите. Мотивът е, че за тях са по-важни генетично обусловени фактори като кръвната група. С напредване на възрастта това влияние се размива, защото се намесват и други фактори, свързани с начина на живот. Хранене, обездвижване, някои заболявания също влияят върху състоянието на кръвоносните съдове.

Реклама

Така учените открили връзка между определени гени на хромозома 9, които определят кръвната група и риска от инсулт. Вариантът SNP rs529565 характеризира кръвна група 0, докато SNP rs635634 характеризира кръвна група А.

Повишен риск от тромбоза при кръвна група А

Учените подозират, че тенденцията към запушване на съдовете от кръвни съсиреци (тромбоза) е решаваща за определяне на риска. Данните сочат, че при нулева кръвна група рискът от венозна тромбоза намалява. При хората с кръвна група А значително се повишава вероятността от тромбоза.

Констатациите съвпадат с предишни наблюдения при пациенти с коронавирус: носителите на кръвна група А са имали риск от тежко протичане на Covid-19, който е с около 50 процента по-висок от средния. Хората с кръвна група тип 0, от друга страна, са почти 50 процента по-добре защитени срещу сериозно заболяване Covid 19. Както беше открито в началото на пандемията, кръвните съсиреци, особено микро тромбите, играят централна роля в много от тежките случаи.

За България няма статистика, но по данни на баварския Червен кръст 43 процента от кръводарителите имат кръвна група А, 42 процента кръвна група 0, 10 процента кръвна група В и 4 процента кръвна група АВ.

По какво се различават кръвните групи?

Кръвните групи A, B, AB и 0 се различават по определени протеини на повърхността на червените кръвни клетки. Те действат като антигени, така че привличат вниманието на защитните сили на чуждото тяло – например при кръвопреливане.

При контакт срещу тях се насочват специални антитела от другата кръвна група. Следователно хората с кръвна група А имат антитела срещу кръвна група В и обратно. При кръвопреливане на кръв група В на човек с група А кръвта ще се съсири.
Кръвна група АВ има и двата антигена, следователно няма антитела. Следователно хората с тази кръвна група могат да получават всички кръвни групи (универсални реципиенти). При кръвна група 0, от друга страна, червените кръвни клетки не носят нито антиген А, нито В на повърхността си. Тази кръв може да се прилага на всички пациенти – донорите се наричат ​​универсални донори. Самите те обаче понасят кръв само от донори от собствената си кръвна група.

Кръвна група 0: Предимството на липсващите повърхностни протеини

Възможно е съответните повърхностни протеини също да влияят за образуването на съсиреци (извън кръводаряването). Това се случва в по-голяма степен при кръвна група А, отколкото при групите B и AB.

От друга страна, носителите на кръвна група 0, чиито червени кръвни клетки нямат съответните протеини, показват най-ниска склонност към образуване на съсиреци като цяло.

Учените припомнят, че по-важни са рисковите фактори, върху които може да се повлияе и те са свързани с контрол на хроничните заболявания и начина на живот.
Необходимо е да се започне с профилактиката възможно най-рано за:

Източници:

The Severe Covid-19 GWAS Group: Genomewide Association Study of Severe Covid-19 with Respiratory Failure, N Engl J Med 2020; 383:1522-1534, 15. Okt 2020, DOI: 10.1056/NEJMoa2020283

Thomas Jaworek et al.: Contribution of Common Genetic Variants to Risk of Early Onset Ischemic Stroke, Neurology, 31. Aug 2022, DOI: https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000201006

Реклама

Exit mobile version