сряда, 29 ноември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеКои храни и напитки влияят върху хормони на щитовидната жлеза

Кои храни и напитки влияят върху хормони на щитовидната жлеза

Много хора приемат хормони на щитовидната жлеза заради хипотиреоидизъм или хашимото.  L-тироксин (Т4) е едно от петте най-често предписвани лекарства в света. Затова е много важно да се знае, че някои хранителни добавки и напитки могат да повлияят както на самата щитовидна жлеза, така и на ефективността от хормонозаместителната терапия. Казано иначе, с неподходящата храна или напитка може да влошите ефекта от лечението. От друга страна, съобразяването с възможни взаимодействия ще помогне да се намали дозата на необходимия хормон, така че с по-малки дози да се чувствате добре. 

Полезните фибри потискат усвояването на тироксин

При проблеми с щитовидната жлеза много хора решават да се хранят здравословно. Това е чудесно по принцип, но концентрираните фибри като трици, ленено брашно или други подобни биха могли да абсорбират лекарствата и да попречат на усвояването им през чревната лигавица. Така вие и лекарят може да останете с впечатлението, че щитовидните хормони не работят. Решението е да се спазва интервал от време. Например, ако правите прочистване на червата със смляно ленено семе, бентонит или зеолит на празен стомах 30-60 минути преди закуска, тогава по-добре приемайте хормона на щитовидната жлеза вечер. Или обратно – вземайте хормоните сутрин, а здравословния шейк – вечер.

Закуската с хляб, богат на фибри или с ленени семена, мюсли с добавени трици или други подобни, не са проблем. Достатъчно е да приемате хормоните на щитовидната жлеза 30 минути преди закуската. 

L-тироксин – как действа, кои са страничните ефекти

Кои напитки пречат на лекарствата за щитовидната жлеза

Кафе

кафе полезноКафето е на първо място сред напитките, които потискат усвояването на L-тироксин. Има проучване на Университета в Месина, което показва, че ако пиете хормоните си с кафе, бионаличността на fT4 пада. Кафето забавя резорбцията на хормона с 40 минути и намалява бионаличността му с до 32%, сочи още същото изследване. 

Основното правило е лекарството да се пие с чаша обикновена вода от чешмата или бедна на минерали. Изчакайте поне половин час, преди да пиете кафе или друга освежаваща утринна напитка. 

Мляко

От известно време вече се знае, че добавките, съдържащи калций, не трябва да се приемат едновременно с лекарствата за щитовидна жлеза, тъй като калцият може да затрудни усвояването на хормоните. През 2017 г. проучване в Калифорнийския университет показа, че наблюдението се отнася и за храни, богати на калций – например мляко и млечни продукти. 

Влияние може да оказват още напитки с извлек от растения и обогатени с калций – например на базата на соя, ориз или овес. Тук също трбява да се изчака поне 30 минути след приема на хормоналната таблетка.

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Чай

Понякога се чуват съвети да не се пие зелен чай, ако човек приема хормони на щитовидната жлеза. Те са базирани на проучване с лабораторни плъхове, които получили екстремно високи дози катехини от зелен чай. В отговор нормалната функция на щитовидната жлеза била нарушена и производството на хормони – блокирано. Няма обаче изследване, което да показва подобни резултати при хора, които пият зелен чай или пък екстракт от него като хранителна добавка. Някакъв риск може да възникне, само ако приемате трайно и във висока концентрация катехини от зелен чай като EGCG, или пък пиете огромни количества зелен чай или чай мача. Впрочем това не би било добре и за здрави хора.   

Сок от грейпфрут

грейпфрут полезенНякои проучвания сочат, че сокът от грейпфрут ограничава ефективността на медикаменти като например бетаблокера Acebutolol. Поради тази причина понякога медиците съветват този сок да не се комбинира и с други медикаменти, включително и лекарствата за щитовидна жлеза. 

Малко проучване с 10 доброволци, които приемали сок от грейпфрут един час преди или час след приема на елтироксин, показало, че влиянието на цитрусовия плод е силно надценено. Наистина, сокът леко забавил усвояването на хормона, но почти не оказал влияние върху бионаличността му. 

За пациентите това означава, че не бива да се притесняват да изпият чаша сок от грейпфрут на закуска от време на време. Ако го правите обаче редовно, по-добре се консултирайте с вашия лекар. Има много лекарства, чието действие се повлиява и забавя от този сок. Тоест интервал от 30-60 минути може да не е достатъчен. 

Кои минерали намаляват действието на L-тироксин?

Според актуални проучвания има различни минерали като калций, магнезий, алуминий, цинк и желязо, които накърняват ефективността на хормоналните препарати за щитовидна жлеза. Те се съдържат не само в хранителни продукти, но и в спортни напитки, разтворими таблетки, медикаменти, енергийни напитки, в минералната вода и хранителни добавки. 

Минералите могат да намалят абсорбцията на тироксин чрез образуването на трудно разтворими комплекси. Затова лекарствата за щитовидна жлеза трябва да се приемат поне 2 часа преди това. Ако първо трябва да вземете препарата си с калций или желязо, изчакайте да минат 4 часа, преди да пиете лекарството с елтироксин.  

Не приемайте изофлавони от соя!

менопауза пременопаузаВръзката с изофлавоните е особено интересна за жените в менопауза, тъй като много от препаратите за облекчаване на симптомите – горещи вълни, смущения в съня, са именно на тази основа. Учени от медицинския център на Хъл Йорк установяват през 2011 г. (6), че соевите фитоестрогени (изофлавони) могат да окажат влияние върху щитовидната жлеза. Съветът към пациентите, които пият L-тироксин, е да не използват изолирани соеви изофлавони. За предпочитане е също така да не приемат соев протеин на прах и да не ядат твърде много соеви продукти (9).

В същото време за профилактика на хипотиреоидизъм се препоръчва диета, базирана основно на растителна храна, която съдържа и малко соеви продукти. 

Правилен прием на хормони на щитовидната жлеза

Разбира се, не е нужно да се отказвате от всички изброени дотук напитки и храни, ако приемате L-тироксин. Достатъчно е да се придържате към следните правила за правилен прием на хормони на щитовидната жлеза:

  • Лекарствата се приемат винаги с чаша вода и никога с други напитки;
  • Лекарствата на щитовидната жлеза не бива да се приемат заедно с храната. Но ако не сте знаели това и досега винаги сте ги приемали по време на ядене, без да имате проблеми, може да не променяте този навик;
  • Хормоните на щитовидната жлеза се усвояват най-добре на празен стомах. След като ги изпиете, най-добре изчакайте 30-60 минути, преди да ядете или пиете нещо, различно от вода.

8 симптома за болести на щитовидната жлеза

Хормоните могат да се приемат сутрин или вечер

Кое е по-добре – сутрешният или вечерен прием? И двата варианта са приложими. Важното е като започнете по един начин, да продължите така. Сутрешният прием е сякаш по-лесен, защото може да вземете таблетката, докато сте още в леглото. А след това, докато се приготвяте за работа, времето до закуската и първото кафе минава по-лесно.

Ако сутрин ядете само плод или смути, може да вземете хапчето и два часа след това. 

Вечерният прием на L-тироксин отново трябва да е на сравнително празен стомах. това означава поне 30 минути преди вечеря. Ако е след вечерята, трябва да изчакате два часа или повече след последното хранене. В този случай вечерята трябва да е била лека – зеленчукова супа или друго лесно смилаемо ястие.

Източник: Zentrum der Gesundheit

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -