четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКак да ядем без да напълняваме

Как да ядем без да напълняваме

Седнем ли по празниците на масата, често преяждаме. А за някои това си е навик, който всеки ден ги кара да поглъщат излишни количества храна. Можем обаче да вземем някои мерки, за да не излизат нещата извън контрол. Ето съветите на руски експерт, които са доказани и в практиката.

Не е необходимо да се ограничаваме с храната преди да седнем на празничната трапеза, казва д-р Олег Иришкин, специалист по спортна медицина и диетолог. В противен случай тялото ще забави метаболизма си. Когато седнем масата, ще сме прегладнели и ще се нахвърлим на храната. Освен това организмът ще превключи на икономичен режим, няма да усвоява храната, а ще се стреми да натрупа резерви под формата на мастни отлагания по корема или бедрата. Това е естествена реакция на обмяната на веществата, формирана в хода на еволюцията, когато преди време хората са се хранели само когато е имало храна.

Ето и съветът на д-р Иришкин: половин час преди хранене изяжте една супена лъжица растителни фибри (купуват се от супермаркета) заедно с около половин литър вода. Това ще подобри храносмилането. Освен това създава чувство за ситост. Ако още чувствате глад, изпийте още една чаша вода.

Пиенето на вода на бавни глътки не само помага срещу пристъпите на глад, но и улеснява изчистването от токсините. Така цялата вечер ще бъдете свежи и весели. Избирайте по-нискокалорични храни на масата – месо без тлъстини, зеленчуци.

Преяждането е основната причина за проблемите с излишните килограми. Към това ги подтиква постоянният апетит, който хората не могат да контролират. Ето как да организирате храненето си, за да избегнете пристъпите на глад.

Гастроентерологът А. Ахмед от болницата „Кромуел“ в Лондон подчертава, че хората избират храната си под прякото влияние на емоциите. „Често купуваме продукти не защото смятаме, че са полезни или подходящи, а в името на удоволствието“, казва лекарят.
За да се отървем от този навик е необходимо мозъкът да се „препрограмира“. Така ще ядете по-малко като цяло, да се отървете от навика да дъвчете постоянно. Ще контролирате по-добре глада си към специфични вкусове на храната. Това препрограмиране отнема няколко седмици докато свикнете с новите мозъчни модели на поведение. След това сивото вещество ще започне да подава правилните команди към тялото.

Как да избираме храната, за да не преяждаме

Основното правило е да включите в дневния си хранителен режим храни, които засищат. „Един от най-лесните начини да останете сити дълго време, е да ядете нискокалорична храна, която все пак пълни стомаха. Това са продукти с високо съдържание на вода – супи и зеленчуци, които утоляват глада, но не представляват опасност за фигурата,“ казва представителят на британската фондация Nutrition д-р Бригите Бенелем.

Експертите съветват да се ядат храни с нисък гликемичен индекс. Индексът е показател да степента на влияние на даден продукт върху кръвната захар. Някои храни като захар, тестени изделия от бяло брашно, се преобразуват бързо до захари в кръвта. След рязкото покачване на кръвната захар обаче тя също така рязко пада. Така два часа след като сте изяли нещо сладко, отново сте гладни. Други храни – пълнозърнести тестени изделия, зеленчуци, поддържат стабилни нивата на кръвната захар. Такива продукти допринасят за поддържането на равномерно ниво на инсулин в тялото. Инсулинът е хормон, който влияе пряко на метаболизма и апетита.

Друг трик за овладяване на апетита е да се консумират храни с високо съдържание на протеини (белтъчини). „Протеиновите храни водят до отделянето на хормони на ситостта и пазят от преяждане. За храносмилането на протеините е необходимо много повече време и калории, отколкото за усвояването на въглехидратите. Тоест по-дълго време няма да изпитвате глад и съответно няма да навредите на фигурата си“, коментират специалистите по храненето.

Източник: Medikforum

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -