вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЕксперти: Диетите при рак са вредни!

Експерти: Диетите при рак са вредни!

Немски експерти предупреждават пациентите с рак да не следват някои крайни диети, които рекламират , че туморът може да се умори с глад. При онкологичните заболявания и терапиите, с които организмът трябва да се справи, пациентът често е изтощен. Отслабва като тегло. Това се дължи както на самия тумор, така и на страничните ефекти от терапиите, особено на химио- и лъчетерапията.

Виже още: Какво да ядем, за да се предпазим от рак

В тази фаза обаче е особено важно пациентът да бъде подкрепен чрез подходящо хранене с достатъчно и добре балансирани въглехидрати, мазнини и протеини, както и витамини (възможно повече плодове, зеленчуци и салати). Мнението на експертите от Германското дружество по медицина на храненето е, че по време на онкологичната терапия целта трябва да е съхраняване на нормалното телесно тегло на пациентите. Това невинаги е толкова лесно. Химиотерапията често има странични ефекти като гадене, повръщане и възпаление на лигавицата в устата. Това допълнително затруднява храненето. Точно в този момент, когато се борят със страничните ефекти от терапията, много онкоболни решават да спазват някаква диета. Идеята е чрез храната да се върви към оздравяване.

Добре известна е кетогенната диета, която предвижда пълен отказ от захар и въглехидрати. Идеята е, че попадащите в тялото въглехидрати от хляба, зърнените култури и картофите се разграждат в тялото до глюкоза. А ракът се храни с глюкоза – това е установено с различни проучвания.

Дори да ограничим захарта, туморът си взема своето от организма

диета при ракСпоред експертът по хранене Кристине Ройделщерц (на снимката) обаче подобна представа  погрешна. Вярно е, че въглехидратите стават на глюкоза в организма. Грешно обаче е да се очакване, че отказът от такива продукти ще умори от глад рака. Туморът си взема каквото му е нужно, категорична е Ройделщерц.

Драстичното ограничаване на въглехидрати води до едностранчиво хранене и дефицити на важни хранителни вещества. До момента няма никакви практически доказателства за ползата от различните диети при рак, предупреждава експертката по хранене. Такива диети не само не носят никаква полза, но дори могат сериозно да навредят, допълва тя.

Кристине Ройделщерц гледа критично дори на постенето преди и след химиотерапия. То е рисковано най-вече ако не се извършва под лекарски контрол, а човек го прави сам у дома.

В момента се провеждат различни проучвания, които трябва да изяснят дали постенето не може да облекчи някои странични ефекти от лекарствата за рак. Междинните резултати сочат, че пациентите понасят по-леко страничните ефекти. Няма обаче данни това да удължава живота им.

Трябва да се има предвид, че по време на такива проучвания на пациентите се оказва интензивна лекарства подкрепа, консултират ги за храненето от опитни специалисти по постенето. Подобни интензивни консултации няма как да бъдат осъществени в реалния живот. Има опасност жените, които постят по време на химиотерапия да не могат да компенсират дефицита на хранителни вещества, който възниква заради ограниченията в храненето.

Как тогава да се хранят пациентите с рак

На пациентките с рак на гърдата се препоръчва балансирано меню, подобно на здравите хора. Ето 10 препоръки на Германското дружество по хранене. Според експертите там  пълноценното хранене е разнообразно.

  1. Пет порции плодове и зеленчуци дневно, при което зеленчуците са по-ценни
  2. Варива и ядки допълват всяко балансирано меню
  3. Избирайте пълнозърнести продукти
  4. Допълвайте животински хранителни продукти – веднъж дневно мляко или млечни продукти, един-два пъти седмично риба
  5. Месото и колбасите не бива да надвишават 600 г на седмица
  6. Използвайте мазнини, които са полезни за здравето като рапичното масло
  7. Пестеливо прилагайте захар и сол
  8. От течностите избирайте главно вода, на ден поне 1,5 л дневно. При онкоболните по време на химиотерапия се препоръчва повече вода.
  9. Приготвянето на храната трябва да запазва максимално хранителните вещества. Гответе на ниски температури с малко вода и мазнина.
  10. Наслаждавайте се на храната и напитките, когато ядете!

Следете за теглото си. За онкоболните по време на химиотерапия и лъчетерапия най-важното е да не допускат драстично отслабване. Много важно е да запазите физическата си активност, доколкото състоянието позволява.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -