Ползи и рискове от постенето

PRINT
постене гладуване

Много хора смятат постенето като нещо смислено за здравето. Около 55% от анкетирани в допитване на Forsа одобряват спазването на подобен хранителен режим. Много хора решават да се откажат поне от алкохол и сладки неща, а други – почти напълно от твърда храна. Постенето може да даде положителни ефекти като намаляване на кръвното и теглото, но има и рискове, които не бива да се подценяват.

Вегетарианско меню сваля кръвното

Ефектът бил проучен с наблюдение върху 147 жени и мъже с високо кръвно. Два-три дни те яли само плодове и зеленчуци, и допълнително приемали под медицинско наблюдение в продължение на 10-11 дни предимно вода и билкови чайове. В последващите 6-7 дни се хранели с вегетарианско меню, бедно на мазнини и соли. При 90% от участниците в края на периода било отчетено намаляване на кръвното средно с 37 милиметра от горната граница и 13 от долната. В крайна сметка кръвното им било под 140/90.

Друго проучване показало, че при постене, при нисковъглехидратна диета и при много интензивни тренировки тялото отделя определено вещество от обмяната, което потиска протеините в организма, способни да предизвикат възпаления. Това са всъщност протеинови комплекси, които са част от имунната система и могат да предизвикат възпалителни заболявания като диабет тип 2, атеросклероза и алцхаймер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
За кого постенето е противопоказано 
Строгият пост води до камъни в жлъчката 
Краткото гладуване полезно при автоимунни заболявания 
Полезно ли е месото? Да, но до 600 г седмично 

Лечебно гладуване – само под надзора на лекар

Постенето може да служи като преход към принципна промяна в начина на хранене, смята проф. Мартин Хаусберг от Градската клиника в Карлсруе. Той обаче не съветва да се практикува нулева диета, тоест дни наред да караме само на вода. Такава диета води до ненужна загуба на протеини и разграждане на мускулите. Лечебното гладуване може да се прави за ограничено време и по възможност под надзора на лекар с плодови и зеленчукови сокове. След тези дни се минава на смесено хранене с висок дял на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Много диетолози отричат постенето. Те критикуват, че постенето може да причини дефицит на витамини, минерали, на важни за организма протеини и мастни киселини. Постенето може да причини прекалено подкиселяване на тъканите в организма, дори кетоасцидоза (загуба на течности), които да повлекат след себе си отслабване във функцията на червата. Разграждането на мускулите пък може да засегне и сърдечния мускул. Специалистите виждат опасности за сърцето и кръвообращението при диетите с почти нулево съдържание на въглехидрати (без пълнозърнести продукти, без плодове и зеленчуци). При тях са разрешение белтъчини и мазнини, но те пък може да запушат артериите.

Дали постенето и крайните диети са наистина полезни и смислени, се спори отдавна. Проф. Хаусберг съветва, ако смятате да постите, винаги да се консултирате с лекар. Особено предпазливи трябва да са хора с някакви заболявания. Освен това постенето трябва да продължи максимум три седмици. Но дори и здравите не бива да постят без лекарски контрол по-дълго от 5-7 дни! Положителният ефект може да дойде от упражненията за релакс и раздвижване, които се предвиждат в някои програми за пролетно разтоварване на организма. За дългосрочен успех те трябва да продължат и след края на постенето.

Според Германското дружество по хранене има повече смисъл да променим дългосрочно начина си на хранене и да го направим балансиран и наситен с полезни храни, отколкото да спазваме постите. За да не се трупа излишно тегло, трябва да ядем повече сложни въглехидрати (пълнозърнест хляб) и баластни вещества (плодове, зеленчуци). Да намалим животинските мазнини и месото, особено червеното. В добавка всеки ден да намираме поне 20 минути за по-активно движение.

Изтоник: Medizinauskunft.de

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ползи и рискове от постенето беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *