четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПолзи и рискове от постенето

Ползи и рискове от постенето

Много хора смятат постенето като нещо смислено за здравето. Около 55% от анкетирани в допитване на Forsа одобряват спазването на подобен хранителен режим. Много хора решават да се откажат поне от алкохол и сладки неща, а други – почти напълно от твърда храна. Постенето може да даде положителни ефекти като намаляване на кръвното и теглото, но има и рискове, които не бива да се подценяват.

Вегетарианско меню сваля кръвното

Ефектът бил проучен с наблюдение върху 147 жени и мъже с високо кръвно. Два-три дни те яли само плодове и зеленчуци, и допълнително приемали под медицинско наблюдение в продължение на 10-11 дни предимно вода и билкови чайове. В последващите 6-7 дни се хранели с вегетарианско меню, бедно на мазнини и соли. При 90% от участниците в края на периода било отчетено намаляване на кръвното средно с 37 милиметра от горната граница и 13 от долната. В крайна сметка кръвното им било под 140/90.

Друго проучване показало, че при постене, при нисковъглехидратна диета и при много интензивни тренировки тялото отделя определено вещество от обмяната, което потиска протеините в организма, способни да предизвикат възпаления. Това са всъщност протеинови комплекси, които са част от имунната система и могат да предизвикат възпалителни заболявания като диабет тип 2, атеросклероза и алцхаймер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
За кого постенето е противопоказано 
Строгият пост води до камъни в жлъчката 
Краткото гладуване полезно при автоимунни заболявания 
Полезно ли е месото? Да, но до 600 г седмично 

Лечебно гладуване – само под надзора на лекар

Постенето може да служи като преход към принципна промяна в начина на хранене, смята проф. Мартин Хаусберг от Градската клиника в Карлсруе. Той обаче не съветва да се практикува нулева диета, тоест дни наред да караме само на вода. Такава диета води до ненужна загуба на протеини и разграждане на мускулите. Лечебното гладуване може да се прави за ограничено време и по възможност под надзора на лекар с плодови и зеленчукови сокове. След тези дни се минава на смесено хранене с висок дял на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Много диетолози отричат постенето. Те критикуват, че постенето може да причини дефицит на витамини, минерали, на важни за организма протеини и мастни киселини. Постенето може да причини прекалено подкиселяване на тъканите в организма, дори кетоасцидоза (загуба на течности), които да повлекат след себе си отслабване във функцията на червата. Разграждането на мускулите пък може да засегне и сърдечния мускул. Специалистите виждат опасности за сърцето и кръвообращението при диетите с почти нулево съдържание на въглехидрати (без пълнозърнести продукти, без плодове и зеленчуци). При тях са разрешение белтъчини и мазнини, но те пък може да запушат артериите.

Дали постенето и крайните диети са наистина полезни и смислени, се спори отдавна. Проф. Хаусберг съветва, ако смятате да постите, винаги да се консултирате с лекар. Особено предпазливи трябва да са хора с някакви заболявания. Освен това постенето трябва да продължи максимум три седмици. Но дори и здравите не бива да постят без лекарски контрол по-дълго от 5-7 дни! Положителният ефект може да дойде от упражненията за релакс и раздвижване, които се предвиждат в някои програми за пролетно разтоварване на организма. За дългосрочен успех те трябва да продължат и след края на постенето.

Според Германското дружество по хранене има повече смисъл да променим дългосрочно начина си на хранене и да го направим балансиран и наситен с полезни храни, отколкото да спазваме постите. За да не се трупа излишно тегло, трябва да ядем повече сложни въглехидрати (пълнозърнест хляб) и баластни вещества (плодове, зеленчуци). Да намалим животинските мазнини и месото, особено червеното. В добавка всеки ден да намираме поне 20 минути за по-активно движение.

Изтоник: Medizinauskunft.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -