сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни консултации за предпазване от забременяване в София

Безплатни консултации за предпазване от забременяване в София

Всяка трета жена в България се пази от нежелана бременност чрез прекъснат полов акт. Методът обаче не е особено надежден. Една четвърт от жените, които са го избрали, все пак забременяват в рамките на 1 година. Затова и страната ни е на трето място в Източна Европа след Русия и Украйна по брой аборти във възрастта 15-19 години. Тъжна статистика сочи, че едва 20% от бременностите в страната са планирани. За сравнение в държавите от ЕС този процент е 60-70. Нещо повече – в последните 30 г. у нас абсолютният брой аборти превишаваше броя на ражданията. По данни на НСИ за 2014 г. броят на ражданията е 67 575, броя на абортите е 26 183, като 15 391 (59%) от тях са по желание.

Българките не познават съвременните методи за предпазване

Абортът обаче не е безобидна медицинска манипулация. Може да има трайни последици и дори да доведе до невъзможност жената по-късно да забременее отново. 250 000 двойки в България се борят с репродуктивни проблеми. Данните са публикувани в европейско издание (The European Journal of Contraception & Reproductive Health Care, June, 2016). Ниската здравна култура и липсата на достъп до специалист за консултация при избор на контрацептиви е причина за тази тъжна статистика. Затова голяма част от жените в репродуктивна възраст в България се страхуват и не използват съвременните методи за предпазване от нежелана бременност.

Попитайте специалистите безплатно за предпазване от бременност

На 26 септември всяка година се отбелязва Световният ден на контрацепцията. По този случай Първа САГБАЛ „Света София“ обявява акция с безплатни консултации от 25 до 29 септември 2017 г.

Тя ще се проведе на територията на Медицински център „Света София“ – от 08:00 до 13:00 ч. Телефонът за записване е 02/4470 219. В центъра ще работи кабинет за безплатно консултиране по сексуално и репродуктивно здраве. В него всяка жена може да получи цялостна медицинска консултация от специалисти в областта на женското здраве относно съвременните методи за контрацепция и отговор на въпроси, свързани със сексуалността, сексуалните взаимоотношения и репродуктивното здраве.

Инициативата има за цел да подобри познанията за различните методи на контрацепция и да осигури възможност за информиран избор на младите хора по отношение на тяхното сексуално и репродуктивно здраве.

Целта на кампанията е да насърчи младите хора да говорят за секс и възможностите за предпазване от нежелана бременност и полово преносими инфекции. Ако са решили да водят сексуален живот, трябва да бъдат подготвени за това и да знаят къде могат да намерят информация. Да потърсят помощта на специалист или близък човек, на който могат да се доверят.

Очаква се драстичен спад в раждаемостта в следващите 10 г.

България е сред държавите в Европейския съюз с най-голям отрицателен естествен прираст на населението. По данни на НСИ за 2015 г. естественият прираст е  (-6.1‰) или като брой (-44 167 души) при раждаемост (66 370), смъртност (110 117) души. За периода 2000 – 2015 г. броят на жените във възрастовата група 15-25 г. е намалял със 196 210. Това от своя страна ще доведе до драстичен спад  в раждаемостта през следващите 10 години, което прави отговорността на акушер-гинеколозите, като специалисти по съхраняването на женското здраве, още по-голяма.

Целта на консултациите от страна на специалист по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве е да насочи жените към свободен избор, основан върху информираност за видовете контрацепция, обучение и планиране на бъдещето. Кампанията се осъществява с любезното съдействие на фармацевтична компания Гедеон Рихтер,  специализирана в цялостна грижа за женското здраве.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -