Педиатри предупреждават: Деца под 2 г. нямат място на плажа!

PRINT
д-р Борис Ангелов педиатър

Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се водят на плаж. По този въпрос няма спор в педиатричната общност. Някои родители смятат, че така каляват детето. Всъщност обаче му вредят, като създават предпоставки за инфекции, изгаряне или топлинен удар. За възрастните плажът е удоволствие, но за малкото дете той крие риск за здравето, категоричен е д-р Борис Ангелов. Лекарят е началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.

Причините, педиатрите да препоръчват малките деца да стоят настрани от плажа, са няколко. На първо място имунната система на детето е незряла. Затова то е податливо на инфекции, особено в среда със струпване на много хора. Детският организъм има несъвършена терморегулация. Евентуална дехидратация може да настъпи бързо.

Вижте още: Трябва ли бебето да пие вода?

Чадърът на плажа не пази детето от топлинен удар

Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято под чадъра или в детската количка със сенник. Ще получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Затова, ако детето повиши температура, стане отпуснато и вяло, започне да повръща, незабавно потърсете лекарска помощ. Стара истина е, че най-удачно време за децата над 2 години да пребивават на плажа са часовете до 11 и след 17.

И сега в детското отделение на УМБАЛ Бургас има кърмачета, хоспитализирани след прегряване на плажа. Типичен пример по думите на д-р Ангелов е бебе на няколко месеца, изписано от отделението за продължаване на лечението у дома. Вместо да го оставят да почива, родителите го водят на плаж. Там то отново повишава температура, прави фебрилен гърч и накрая се връща в болницата.

През лятото децата правят повече бели и стигат до болница

Не са редки случаите, в които децата стават пациенти в резултат на родителско невнимание. Д-р Ангелов припомня един от последните случаи. Дете на година и половина отпило от шише с почистващ корозивен препарат. За щастие майката е реагирала веднага и само бързата намеса на лекарите е спасила живота му. „Отделете време и внимание, за да обезопасите дома си. Всички битови препарати, медикаменти, опасни предмети трябва да са на недостъпно за детето място. Възрастта, в която децата прохождат и любопитсвото им към околния свят расте, е особено опасна“, изтъква специалистът.

Годишно през Първо педиатрично отделение преминават над 2000 деца. Много от тях се пренасочват от други лечебни заведения. Отделението е предпочитано от много родители поради осигуряването на висококачествена педиатрична помощ и възможността за консултации с различни специалисти – невролог, УНГ, офталмолог, инфекционист, хирург, ортопед, интензивист и др.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
[Общо: 41    Средно: 3.3/5]
Подобни статии
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *