Пясъкът на плажа 100 пъти по-мръсен от водата

PRINT
децата на плажа - как да ги пазим

Плажът е любимо място за почивка през лятото. Ако и вие сте там, добре е да знаете, че пясъкът е мястото, където бактериите се чувстват най-добре. Ново проучване показа, че в него живеят милиони опасни микроби, които могат да ни разболеят.

Изследване в лаборатория с вода и пясък от хавайските плажове открили невероятно разнообразие на бактерии, които произхождали от фекално замърсяване, например Е. коли. Като вероятен източник са отпадните води, бактерии от които се връщат на плажа. Топлината и слънчевите лъчи стимулират размножаването им на брега.

На пясъка концентрацията на бактерии била 10 до 100 пъти по-голяма, отколкото в морската или речната вода. Така плажуващите или хора, които при плуване погълнат вода, може да получат симптоми като болки в стомаха, диария или обриви. За да разберат защо бактериите оцеляват и се размножават именно на пясъка, а не във водата, учените в Хавай създали лабораторни симулации на плажове и морска вода, замърсени с отпадъчни води. Те наблюдавали как общите бактериални популации, включително фекалните бактерии, които причиняват заболяване, се променят с течение на времето. Така се установило, че бактериите са склонни да се разпаднат много по-бавно в пясъка на плажа, отколкото във водата.

Патогените лесно се пренасят на дрехите и плажните кърпи. А оттам лесно могат да попаднат и в организма. Затова специалистите съветват след плаж да измиваме грижливо пясъка от тялото си. Това е много важно особено за хората с по-слаб имунитет – възрастните и децата. Точно малчуганите попадат в най-рисковата група, защото обичат да правят пясъчни замъци и да се заравят в пясъка.

Проучването е публикувано в списанието Environmental Science & Technology.

Източник: cbsnews.com

 

[Общо: 2    Средно: 1/5]
Пясъкът на плажа 100 пъти по-мръсен от водата беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *