четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДжинджифил срещу повръщане и възпаления

Джинджифил срещу повръщане и възпаления

Джинджифилът заслужено е хвален като корен, който помага при много болести и състояния. Той е лют, но има и приятен цитрусов аромат. Ако сложите малко парченце на езика си, бузите ще се зачервят, а носът може да протече. Лютивите вещества в джинджифила активират рецепторите за топлина.

Облекчава болката и възпаленията

Джинджифилът може да облекчава и болката. Веществата в него потиската същия ензим (циклооксигеназа) в тялото подобно на ацетилсалициловата киселина (аспирин), казва проф. Ойген Фершпол, специалист по фармакология от Университета в Мюнстер, Германия. Ацетилсалициловата киселина облекчава болката, потиска възпаленията и намалява сгъстяването на кръвта. Експертите приписват подобни действия и на джинджифила, макар че най-добре изследван в проучвания е болкоуспокояващият ефект. Датски учени дори показаха през 2015 г., че с препарати на базата на корена може да се облекчат болките при артроза.

Средство срещу гадене и повръщане

Добре е известно също, че коренът помага срещу прилошаване по време на пътуване. Ефектът му е същият като на химичното вещество дименхидринат, допълва проф. Фершпол. Фармакологът, който от години проучва качествата на джинджифила, казва, че веществата му действат на серотонин-рецепторните йонни канали, които участват в проучването. Любопитното е, че ефектът носи полза най-вече за тези, на които им прилошава в самолет, влак или кола. Не е толкова добър, ако пътувате на кораб.

Експерти хвалят качествата на джинджифила срещу гадене и при химиотерапия. Проучвания показват, че на онкоболните им прилошава много по-малко, ако вземат с хапчетата срещу повръщане и джинджифил. Данните са от учени в Университета на Рочестър, САЩ, от 2011 г. Най-добрият ефект при химиотерапия се постигал, ако пациентите приемат препарат от корена три дни преди и след вливането. Все пак се препоръчва консултация с лекар, преди да се предприеме такова самолечение.

До момента не е ясно дали джинджифилът помага срещу повръщане по време на бременността. Отделни проучвания сочат положителен ефект. Някои учени обаче дискутират дали веществата от лютивия корен няма да се отразят негативно върху бременната и нероденото бебе.

Приемът на джинджифил не се препоръчва на хората с чувствителен стомах. Лютивите вещества водят до по-усилено отделяне на стомашни киселини. Хора, които приемат лекарства за разреждане на кръвта, и хора с камъни в жлъчката трябва да се консултират с лекар, преди да вземат джинджифил.

Помага на храносмилането

За корена отдавна се знае, че подпомага храносмилането. Твърди се още, че може да облекчи настинка, да улесни отслабването и дори да пази от рак. За това обаче са необходими допълнителни проучвания по научните стандарти.

Ако искате да предотвратите неприятното чувство в стомаха по време на пътуване, вземете половин час по-рано джинджифила като таблетка, капсула или капки. Пътувате ли по-дълго от 4 часа, трябва да се вземе нова доза. Помага и дъвченето на пресни парченца джинджифил, казва фармакологът. Чай от него има същия ефект.

Накрая и един съвет за кухнята. В много азиатски рецепти коренът присъства като съставка. Ако вкусът му ви се струва прекалено интензивен, ето един трик. Малко парче джинджифил се запържва в гореща мазнина. После се вади и така аромат от него остава в ястието, но без да доминира прекалено.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -