четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНай-добрите съвети срещу гадене и световъртеж в кола

Най-добрите съвети срещу гадене и световъртеж в кола

Световъртеж и гадене по време на пътуване могат да развалят и перфектно планирания отпуск. Всъщност става дума за морска болест, чието научно наименование е кинетоза. Означава болест на движението. За първи път с това неприятно явление човечеството се сблъсква в началото на епохата на морските пътешествия. Оттук идва и името й.

През Средновековието на моряците им се e налагало просто да свикнат с тези ужасни усещания. Сега сме се научили да се справяме с тази болест в морето. Затова пък почнахме се борим с нейните симптоми и по време на пътуването с всеки друг транспорт. Типичният световъртеж и гадене можем да усетим в кола, автобус, влак или самолет, т.е. при използването на всяко превозно средство, което създава монотонни колебания. Има няколко ефективни начини да се справим с тези неприятни усещания.

Кое предизвиква морската болест?

Вестибуларният апарат, който съобщава за положението на тялото в пространството, обърква нашия мозък, възприемащ визуалните сигнали, и те започват да работят не синхронно, а всеки сам за себе си. Именно това противоречие предизвиква неприятните симптоми.

Симптомите възникват, когато има прекъсване на връзката между информацията, получена от очите, вътрешното ухо (вестибуларната система) и други сензорни системи. Това сензорно несъответствие може да обърка мозъка ви и да доведе до симптоми като гадене, замаяност и дори повръщане. Ето още за основните причини:

Противоречива сензорна информация: Вашето вътрешно ухо е отговорно за откриването на движение и баланс, докато очите ви предоставят визуална информация за заобикалящата ви среда. Когато сте в движеща се кола, вътрешното ви ухо усеща движението, но очите ви може да се фокусират върху неподвижен интериор или далечна природа, което води до сензорен конфликт и появата на симптоми.

Чувствителност на вестибуларната система: Някои хора имат по-чувствителна вестибуларна система от други. Дори леки движения или промени в движението могат да предизвикат симптоми при хора, които са по-податливи на болест по време на пътуване.

намален слух отит

Четене или фокусиране върху близки обекти: Когато четете или фокусирате върху обекти в колата, очите ви по същество са фиксирани в неподвижна точка, докато вътрешното ви ухо все още усеща движението на колата. Този конфликт може да засили морската болест.

Лошо качество на въздуха: Застоялият въздух или силните миризми в колата могат да допринесат за гадене и дискомфорт. Липсата на циркулация на чист въздух може да влоши симптомите на болестта по време на пътуване.

Безпокойство или стрес: Емоционални фактори като безпокойство, стрес или вълнение могат да влошат морската болест. Когато сте тревожни или стресирани, тялото ви може да стане по-чувствително към сензорни несъответствия.

Дисбаланс на течности: Болестта при пътуване понякога може да бъде предизвикана от дисбаланс на течности във вътрешното ухо. Този дисбаланс засяга функцията на вестибуларния апарат и може да доведе до симптоми като гадене и световъртеж.

Позата допринася за гадене при пътуване с кола

Позиция на тялото: Седенето на задната седалка, с лице назад или в легнало положение може да увеличи вероятността от болест на движението, тъй като може допълнително да обърка сензорната информация, получена от вашия мозък.

Визуални сигнали: Бързите или резки движения на автомобила, като внезапно спиране или остри завои, също могат да допринесат за болестта по време на движение, като предоставят противоречиви визуални сигнали.

Чувствителност: Някои хора просто са по-склонни към прилошаване поради генетични фактори или история на преживяване на прилошаване в миналото. По принцип децата са по-уязвими, но пък лесно го израстват.

Има и други рискови фактори за гадене и световъртеж при пътуване. Те са: прием на определени лекарства (антибиотици, противозачатъчни, противовъзпалителни като ибупрофен), инфекция на синусите, инфекция на ухото, скорошно сътресение на мозъка, мигрена, бременност или женски пол.

Какво да направим, за да облекчим гаденето и световъртежа

Има две неща, които можем да направим, за да намалим симптомите на кинетоза. Първо, трябва да притиснете главата си към облегалката, така че тя да се движи колкото се може по-малко. Второ, съсредоточете се върху собственото си дишане – бройте вдишвания и издишвания и се опитайте да не мислите за нищо друго.

Има и други неща, които може да направите. Срещу морската болест помага любимата музика. Причината е в това,че мозъкът преживява удоволствие от слушането и не остава капацитет за реагиране на усещането за дискомфорт. Ако често ви се гади докато пътувате, не забравяйте да си осигурите възможност да слушате любима музика.

Да ускорим адаптацията

Нашият организъм умее да се приспособява към всякакви условия. Дори да ви се струва,че морската болест ще ви преследва вечно, това не е така. Колкото повече пътувате с „неприятния“ вид транспорт, толкова по скоро вестибуларният апарат ще се привикне и ще се адаптира към новите условия. Само около 5% от хората не могат да свикнат с люлеенето.

Лекарства, които помагат срещу морската болест

Антихистаминовите препарати активно се използват за лечението на морската болест. Те потискат гаденето и значително увеличават способността за адаптация към новите условия. Подходящи са препарати като дименхидринат, меклизин, дифенхидрамин и хлорфенирамин (това са имената на активната съставка, търговските имена може да са различни). Неседативните антихистамини като цетиризин, лоратадин и фексофенадин не помагат за облекчаване на симптомите на болестта при пътуване

Много популярни са хомеопатичните препарати. Въпреки споровете дали те наистина действат или помагат повече с ефекта на плацебо, може да опитате. Дори да е второто, прочетете няколко възторжени отзива за някое такова лекарство,вземете едно от тях и се насладете на вълшебната способност на мозъка да превърне желаното в действителност.

Опитайте с акупунктурна гривна. Тези загадъчни,но ефективни устройства са се появили в Китай – родината на акупунктурната медицина. Те действително помагат, но не очаквайте бързи резултати. До началото на действие на гривната може да минат и 30-40 минути. Така че в първия половин час стиснете по-силно зъби и се опитайте да гледате в една точка.

Гел лепенките също могат да помогнат. Гелът, който се съдържа в пластира, обикновено съдържа екстракт на мента и джинджифил. Тези вещества имат много благоприятен ефект върху нервната система, а оказват и успокояващо въздействие като цяло.

Автор Ина Димитрова

Image by yanalya on Freepik

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -